Hlavní obsah

Dva tyčkaři ve finále? Pouze z Česka. Může to být výhoda, věří Kudlička

Rio de Janeiro

Jediná země se může pochlubit tím, že má v olympijském finále dva tyčkaře. A není to Francie, USA či snad Německo. O medaile si v Riu (v úterý od 1.35 SELČ) zaskáče duo svěřenců kouče Boleslava Patery Jan Kudlička a Michal Balner.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Tyčkař Michal Balner během kvalifikace.

Článek

Českému rekordmanovi Kudličkovi mezi elitní dvanáctku pomohl výkon 570 cm, Balnerovi k postupu stačilo o deset centimetrů méně. „Je to super, že jsme po roce zase oba ve finále," radoval se Kudlička, jenž byl v šestnáctičlenném finále na loňském mistrovství světa třináctý, Balner bral v Pekingu sedmé místo.

V kvalifikaci na Olympijském stadiónu v Riu jako krajané skákali každý v jiné skupině. „Ve finále na jednom sektoru si budeme moct nějak pomoct. Brát odraz nebo vítr by se nemělo, aby všichni měli stejné podmínky, ale nějaká výhoda to pro nás bude," věří Kudlička.

Na hraně vyřazení se pohyboval na výšce 560 cm, kdy po dvou nezdarech nutně potřeboval uspět. Jenže Kudlička krizové situace zvládá, což potvrdil i teď. „Když jsou na stojanu výšky okolo 550 nebo 560, tak stojím na rozběhu a vnitřně jsem přesvědčený, že to skočím. Navíc jsem si byl vědom, že ty dva křížky jsem předtím udělal úplně zbytečně," popisoval.

Nabitá kvalifikace

Kvalifikace měla špičkovou úroveň, hned devět skokanů se dostalo přes 570. „Po dlouhé době byly skákatelné podmínky, výkony tomu odpovídají," hodnotil Kudlička, jenž už letos vybojoval evropské stříbro ve větrném Amsterdamu.

Kudlička postoupil do třetího olympijského finále v kariéře. „Je fajn, že mi kvalifikace vycházejí, navíc většinou se mi stalo, že když jsem se v kvalifikaci trochu trápil a něco dal na třetí pokus, ve finále to byl dobrý výkon, tak snad to bude pokračovat," doufal osmadvacetiletý Kudlička, jenž během kvalifikace stíhal sledovat i ostatní dění na stadiónu.

„Užil jsem si to. Dálka byla skvělá, i když jsem přál obhajobu Rutherfordovi, dobrá byla i stovka holek a samozřejmě zážitek Mo Farah, jak ho srazili a ještě vyhrál. Zrovna jsem skákal 560 v tom řevu, když dobíhal, což nebylo úplně příjemné, takže za to vlastně může on, že jsem shodil," vtipkoval Kudlička.

Balner zkoušel tvrdší tyč

Zatímco on je už olympijským matadorem, jeho o pět let starší tréninkový kolega a rovněž rodák z Opavy Michal Balner prožíval premiéru pod pěti kruhy. A popasoval se s ní výborně. „Nastavil jsem si to jako na mistrovství světa. Po mistrovství Evropy jsem byl trošku vzteklý, v tom větru jsem se vůbec necítil, ale tady bylo v pohodě. Nekoukal jsem během kvalifikace na dálku jako Honza, ale na Pavla Masláka a vícebojařky ano," usmíval se Balner.

Do výšky 560 cm včetně měl čistý zápis. „Myslel jsem, že to bude v pohodě stačit na finále, pak jsem zkoušel tvrdší tyč. První pokus takový rozcvičovací, druhý moc hezký a při třetím jsem se málem zabil. Pak jsem se trošku polekal, že by 560 nemuselo stačit, ale nakonec v pohodě, tak se těším na finále," vyprávěl Balner, jenž měl v sezóně problémy s krční páteří.

„Lékaři měli podezření, že mám vyhřezlou krční ploténku, hrozilo, že bych tu nemohl startovat. Naštěstí se to nepotvrdilo, ale ztratil jsem tři týdny tréninku. Doktorům, hlavně panu Kolářovi patří velký dík. Už jsem starší a potřebuju trochu péče," usmíval se.

Reklama

Související témata: