Hlavní obsah

Masakr, smekl Johnson před svým nástupcem, jehož trénuje seniorka

Rio de Janeiro

„Můj bože! Z osmé dráhy světový rekord.“ Legendárnímu Michael Johnsonovi právě v komentátorském boxu televize BBC začala docházet slova. Osm let poté, co zásluhou Usaina Bolta ztratil světový rekord na dvoustovce, pozbyl platnosti i jeho druhý historický zápis. Dechberoucím vystoupením ve finále čtvrtky zaběhl světový rekord Jihoafričan Wayde van Niekerk. „To byl masakr, hlavně ta jeho druhá dvoustovka,“ pokračoval Johnson.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Olympijský vítěz na 400 m Wayde van Niekerk z JAR.

Článek
Fotogalerie

Po sedmnácti letech a teprve počtvrté za posledních padesát let se měnil rekordní čas, jeho aktuální hodnota je 43,03 s, čtyřiadvacetiletý rodák z Kapského Města z Johnsonova výkonu ubral patnáct setin.

Překvapení? Rozhodně ano. Za senzaci se ale van Niekerkův běh označit nedá. Co dovede, dokázal už vloni na světovém šampionátu v Pekingu, časem 43,48 s se zařadil na čtvrté místo historických tabulek a vyčerpaného ho pak z plochy odnášeli na nosítkách.

Vývoj světového rekordu na 400 m
43,86 Lee Evans (USA)18. 10. 1968
43,29 Butch Reynolds (USA)17. 8. 1988
43,18 Michael Johnson (USA)26. 8. 1999
43,03 Wayde van Niekerk (JAR)14. 8. 2016

I česká jednička Pavel Maslák věděl, že Jihoafričan má letos ještě navíc, byť po semifinále své prognózy mírně korigoval. „Věřím, že tu vyhraje, vsadil jsem se s naším masérem o láhev vína. Nemyslím, že by zaběhl svěťák, nejsou tu takové podmínky jako v Pekingu, kde bylo tepleji," hlásil český rekordman. Jenže na finále se v Riu oteplilo a van Niekerk podmínek využil dokonale.

Po vypuštěném závěru v semifinále dostal pro medailový boj osmou dráhu. „Asi žádný z atletů si ji nepřeje, ale pak jsem se snažil to brát jako výhodu. Prostě poběžím jako v tréninku sám na sebe a na nikoho se nebudu ohlížet," naplánoval si.

Ohlížet se nemusel, spolufavority Kiraniho Jamese z Grenady i Američana LaShawna Merritta odsoudil k boji o stříbro. „K LaShawnovi jsem vzhlížel jako malý, s Kiranim jsem bojoval a prohrával jako junior, je neuvěřitelné teď tyhle borce porážet, když ještě před čtyřmi lety jsem je v Londýně sledoval jen v televizi," rozplýval se van Niekerk, jenž má nezvyklého trenéra, vlastně trenérku.

Vede ho už čtyřiasedmdesátiletá prošedivělá Ans Bothaová, která se tréninku atletů věnuje už od 60. let minulého století. „Ona je úžasná žena, bez ní bych tu nebyl. Díky ní jsem zůstal disciplinovaný a koncentrovaný na své cíle," děkoval van Niekerk.

Kam se pod jejím vedením může první neamerický světový rekordman od roku 1960 dostat? „Možná pod 43 sekund. Vždycky jsem si myslel, že se mi to může povést, ale nikdy jsem to nedokázal. Každopádně až skončí Usain Bolt, Wayde může být příští hvězdou našeho sportu," má jasno Michael Johnson.

Reklama

Související témata: