Hlavní obsah

Střelba na letišti? Jen Boltův další zápis do historie

Rio

Terminál číslo osm na newyorském letišti JFK musel být v neděli večer urychleně evakuován kvůli podezření, že na něm útočí neznámý střelec. Policie po prohledání místa na žádného nenarazila. Jak tato zpráva souvisí s průběhem olympijských her? Podle zaměstnanců letiště, které citovaly zámořské deníky, panika vznikla v době, kdy lidé nadšeně aplaudovali vítězné stovce Usaina Bolta, a hlasitý potlesk si ochranka vyložila jako střelbu.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Sprinter Usain Bolt se svou typickou pózou po vítězném závodu.

Článek
Fotogalerie

Pohled na Bolta. Tři hosté ve studiu Božského Ria

Nejrychlejší muž historie prostě dál poutá fanoušky po celém světě. I když v Riu vyhrál svým nejslabším vítězným časem z velkých akcí. I když letos nepředcházelo mužskou stovku tolik emocí, vzletných slov a rychlých časů jako v minulých letech.

Bolt ale ukázal opět svoji třídu. Získal sedmé zlato z olympiády, byť o jednu štafetovou kvůli pozitivnímu testu reprezentačního kolegy Nesty Carter zřejmě přijde. Každopádně pět sprinterských individuálních sprinterských triumfů je další Jamajčanův zápis do historie.

Jeho výkon nebyl nejhodnotnějším na Olympijském stadiónu, ale Bolt alespoň podle ohlasu diváků zastínil světový rekord na čtvrtce Wayda van Niekerka, jemuž také jako jeden z prvních gratuloval. „Nepřekvapil mě. Když byl na Jamajce, řekl jsem mu, že je jediný, kdo rekord na čtvrtce může rekord překonat. Můj trenér říká, že bych to mohl dokázat i já. Mám rychlost i vytrvalost, ale mně se čtvrtka fakt běhat nechce," ujistil devětadvacetiletý Jamajčan.

Je pro mě něco velkého vyhrát stovku potřetí v řadě

„Bolt, Bolt," znělo před finále tribunami, byť ne zcela zaplněnými. Američan Justin Gatlin, jenž se dočkal bučení, od prvních metrů vypálil vpřed. Po nepříliš povedeném startu ale natáhl 195 cm vysoký Jamajčan krok a před cílem už gestem ukazoval na svoji hruď a slavil.

Na čestné kolečko si vzal žlutou kšiltovku i plyšového maskota her Vincia, triu nejlepších sedmibojařek po vyhlášení dopřál společné selfie a své zlaté tretry dal fanouškům v hledišti. „Je pro mě něco velkého vyhrát stovku potřetí v řadě. Vždyť přede mnou se o to nikdo nepokusil," připomněl Bolt, že Carl Lewis po dvou zlatých z Los Angeles a Soulu se na stovce do Barcelony 1992 už nekvalifikoval.

Boltovy zlaté stovky
OH 2008 Peking 9,69 s
MS 2009 Berlín 9,58 s
OH 2012 Londýn 9,63 s
MS 2013 Moskva 9,77 s
MS 2015 Peking 9,79 s
OH 2016 Rio 9,81 s

Reklama

Související témata: