Hlavní obsah

Je to tam, ještěre, přečetl si ráno Svoboda. Po semifinále se omlouval fanouškům

Rio de Janeiro

Dopoledne pípla překážkáři Petru Svobodovi na mobilu zpráva. „Ještěre, je to tam,“ zněl krátký, ale výstižný vzkaz od šéftrenéra Tomáše Dvořáka. Po probděné noci plné nejistoty se český rekordman mohl chystat na semifinále, kam byl po uznání hned dvou českých protestů dosazen do první dráhy, která jinak zůstávala volná.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Překážkář Petr Svoboda (vpravo) v rozběhu

Článek

Jenže boj o finále Svobodovi nevyšel. Nepovedl se mu start, shodil sedm z deseti překážek, v cíli byl v čase 13,67 s. „Omlouvám se fanouškům, kteří se na tohle museli dívat, protože jsem rozhodně nepředvedl výkon, který jsem chtěl podat," kál se Svoboda, jenž obsadil celkové osmnácté místo.

Mrzet ho mohlo ještě víc, že na finále stačil výkon 13,41 s, na který si v Riu věřil. „Rozhodně jsem si nepřál, aby příprava na semifinále byla taková, že budu čekat na pokoji na zprávu. Byl jsem vyčerpaný. To není výmluva, ale co hodinu jsem koukal na telefon a nemohl se soustředit," popisoval jednatřicetiletý překážkář.

„Psychická připravenost mi to prohrála, na startu mi dali metr a půl. Snažil jsem se to silou dohnat, ale zase jsem v tom seděl a kopal do překážek," mrzelo bývalého halového mistra Evropy, jenž si oproti své první olympiádě před osmi lety o dvě příčky pohoršil.

„Není to nic, za co bych se plácal po zádech. S ohledem na okolnosti, jaké mě letos provázely, jako natržené tříslo, to beru tak, že jsem se vrátil do závodu, do kterého jsem chtěl," hodnotil Svoboda. „Mrzí mě, že jsem sem nepřijel zrovna s optimální formou, ale osmnáctý mezi těma klukama je fajn," dodal svěřenec Daniela Hejreta.

Reklama

Související témata: