Hlavní obsah

Chce být jako Pelé a Muhammad Ali. Bolt řekne po štafetě olympiádám sbohem

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Svou nejoblíbenější trať si znovu vychutnal. Sprinterský král Usain Bolt dvoustovce na velkých akcích neohroženě vládne už od roku 2008, s individuálními starty na olympiádě se rozloučil stylově zlatem.

Foto: David Gray, Reuters

Usain Bolt si na dvoustovce v Riu doběhl pro letošní druhé zlato.

Článek
Fotogalerie

Po příletu do Ria i vítězné stovce Jamajčan, jenž v neděli oslaví třicáté narozeniny, mluvil o tom, jak moc touží po světovém rekordu na této trati. Ten mu patří už od her 2008 v Pekingu, o rok později ho vylepšil na 19,18 s, ale netajil se svým snem stlačit historické maximum pod 19 sekund.

Rozběh i semifinále naznačily, že by takový výkon mohl být v Boltových silách. Ve finále se rekordní výkon netřásl, ale o triumfu vytáhlého Jamajčana nebylo pochyb, zbytek startovního byl v cíli o více než dvě desetiny za ním.

Domluva dlouho nevydržela

V čase 19,78 s si doběhl pro zlato, zkompletoval svůj třetí olympijský sprinterský double. Celkem na hrách před štafetou vybojoval už osm zlatých medailí, byť o štafetový triumf z Pekingu po dopingu kolegy Nesty Cartera zřejmě přijde.

Na tiskové konferenci moderátorka iniciovala malý žertík, když novináře před Boltovým příchodem poprosila, aby se nejdřív ptali jen stříbrného Kanaďana Andreho de Grasse a bronzového Francouze Christopha Lemaitra. Domluva vydržela asi tři otázky, než ji jeden ze žurnalistů porušil a na zaskočeného fenoména už létala jedna otázka za druhou.

Mrzí ho, že rekord nepadl? „Na rovince už mé tělo nereagovalo. Chtěl jsem rekord zlomit, ale za zatáčkou mi nohy řekly: Poslouchej, my už rychleji nemůžeme. Prostě stárnu, už mi není jednadvacet."

Co chce ještě dokázat? „Myslím, že už nemusím nic dokazovat. Co víc bych měl dosáhnout, abych ukázal, že jsem nejlepší? Snažím se být jedním z největších v historii, být ve skupině s Muhammadem Alim či Pelém."

Na jakých vrcholných závodech ještě poběží? „Olympiádám řeknu po štafetě sbohem. A na mistrovství světa v Londýně poběžím určitě stovku a štafetu, i když mě asi trenér bude chtít přemluvit i na dvoustovku."

Reklama

Související témata: