Hlavní obsah

Končím, oznámila v Riu Isinbajevová, kterou nepustili na start

Rio de Janeiro

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová ukončila kariéru. Dvojnásobná olympijská šampionka a světová rekordmanka to oznámila při dnešní tiskové konferenci v dějišti olympijských her Riu de Janeiro, kde kvůli dopingovému skandálu v Rusku nesměla startovat. Čtyřiatřicetiletá Isinbajevová byla ve čtvrtek v Riu zvolena do komise sportovců.

Konec kariéry ruské tyčkařské legendyVideo: SNTV

 
Článek
Fotogalerie

Právě to ji inspirovalo k tomu, že se chce věnovat něčemu jinému než závodění. "Znamená to, že se neloučím se sportem. Dávám sbohem tyčce, svým medailím," svěřila se.

Isinbajevová vyhrála OH v Aténách a Pekingu, před čtyřmi lety byla bronzová. Je také trojnásobnou mistryní světa. "Jsem velmi šťastná, že jsem si splnila své sny. Vyhrála jsem všechny dostupné medaile, všechny dostupné tituly, vyhrála jsem důvěru a lásku všech fanoušků na světě," řekla.

Zdůraznila, že mimořádných úspěchů dosáhla bez pomoci nedovolených podpůrných prostředků. "Dokázala jsem to znovu a znovu, všechny moje testy byly negativní," upozornila.

Trojnásobná nejlepší atletka světa patřila k nejhlasitějším kritikům zákazu startu ruských atletů v Riu, který vynesla mezinárodní federace IAAF. Také dnes se o tom zmínila. "Odpustím jim a Bůh bude jejich soudce," poznamenala.

Chce vést kampaň za zrušení plošného zákazu mezinárodních startů po ruské atlety. Také proto zvažuje, že přijme nabídku stát se šéfkou ruské atletické federace. "Je to zajímavá nabídka, ale také je to vážná výzva. Až se vrátím z olympiády, setkám se s prezidentem federace. Budeme mluvit o mé budoucí roli," uvedla.

Stále cítí křivdu za to, jak se IAAF chová vůči ruským atletům. Nikdo z mezinárodní federace jí prý nepogratuloval ke zvolení do komise sportovců. "Jsem trochu dotčená. Jsme stejný tým, ale z nějakého důvodu jsem nedostala žádné gratulace," podivila se.

Isinbajevová plánovala loučení už po mistrovství světa na domácí půdě v Moskvě, které se uskutečnilo v roce 2013. Po narození dcery Evy v červnu 2014 se ale vrátila k tréninku a na letošním ruském šampionátu skočila 490 centimetrů. Po účasti na OH v Riu de Janeiro však toužila marně.

Na finále soutěže tyčkařek, které se v Riu dnes uskuteční, se dívat nebude. "Když budete závodit bez Isinbajevové, nebude to plnohodnotná zlatá medaile," prohlásila.

Reklama

Související témata: