Hlavní obsah

Jeden dlouhý hod, doufal Železný na tribuně. Jenže od jeho svěřenců nepřišel

Rio de Janeiro

Tři finálové trumfy kouče Jana Železného zůstaly daleko od medailových bojů. Z trojice českých oštěpařů si nejlépe vedl sedmý Vítězslav Veselý, hned za ním skončil Jakub Vadlejch, Petr Frydrych uzavíral finálovou dvanáctku.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Trenér českých oštěpařů Jan Železný v Riu.

Článek
Fotogalerie

„Je to škoda, ale beru pozitivně, že se všichni dostali do finále, kde už se jim bohužel nedařilo tak, jak by chtěli. Bronz byl hratelný, kdyby ty hody udělali líp. Ale Kuba moc přerotovával, Víťa v konci nenarazil levou nohu a s odhodem pospíchal. Frýďa zase bojoval s oteklou nohou. Pořád jsem si říkal: ten jeden dlouhý hod, ale bohužel nepřišel," hodnotil nepříliš vydařené finále světový rekordman Jan Železný.

Bronz skutečně nebyl nedosažitelný. Vítězný Němec Thomas Röhler (90,30 m) a stříbrný Keňan Julius Yego (88,24 m) soupeřům odskočili, ale délku bronzového hodu Keshorna Walcotta z Trinidadu a Tobaga 85,38 m překonal Vadlejch v sezóně čtyřikrát, naposledy krátce před odletem do Ria v Kolíně. Jenže sobota nebyla jeho dnem. „Ten závod byl od začátku protrápený. Mám smíšené pocity, bylo to takové nijaké," vyprávěl pětadvacetiletý oštěpař.

Před dvěma lety by Vadlejch osmé místo bral

Poprvé na vrcholné světové akci se probil do finále, ale s ohledem na vývoj sezóny pomýšlel stejně jako při mistrovství Evropy v Amsterdamu výš. „Před dvěma lety bych osmé místo na olympiádě bral všema deseti, ale..." přiznával rozpaky. „Beru to tak, že se každým rokem zlepšuju. Letos jsem byl ve finále na dvou velkých akcích, vyhrál jsem závod Diamantové ligy. Vím, že tam je cesta a když po ní půjdu dál, časem se tam vyškrábu. Tomu věřím a udělám pro to všechno," ujišťoval Vadlejch, jenž si letos vylepšil osobní rekord na 87,20 m.

I podle svého kouče má ještě nejlepší roky před sebou. „Pořád je na závodníka v nižším věku, do třiceti by mohl dozrávat," věří Železný.

Vadlejch se ve třetí sérii ocitl v pikantní situaci, kdy ho jako poslední mohl z osmičky postupující do užšího finále vyřadit tréninkový parťák Frydrych. „Bylo to nepříjemné, ale samozřejmě míň jsem se kvůli tomu nesnažil. Kuba za mnou před tím šel a fandil," cenil si Frydrych sounáležitosti v tréninkové skupině.

Jaká sezóna, takový závod

Veselý už během olympiády v Riu jednu medaili nepřímo získal, když se po oznámení dopingu ukrajinského soupeře posunul na třetí příčku her v Londýně. Tentokrát se ale stupňům vítězů nepřiblížil. „Jaká byla tahle sezóna, takový byl tento závod," ve zkratce shrnul finále. Během sezóny se pral s vlastním zdravím, přesto se blýskl stříbrem na evropském šampionátu v Amsterdamu. „Ale pořád člověk něco hledal, doufal jsem, že to najdu tady ve finále. Možná škoda toho druhého hodu, který jsem cítil, že jsem chytil, ale letěl špičkou dolů, tím pádem nedoletěl dál," zalitoval svého nejdelšího pokusu, který měřil 82,51 m.

Veselý byl ve 33 letech nejstarším finalistou, ale podle Źelezného nemuselo jít o jeho poslední olympijskou šanci. „Dalo by se vydržet, ale musí zůstat zdravý, v tom je oštěp strašně složitý," říkal trojnásobný olympijský vítěz.

„Je pravda, že si na roli nejstaršího pomalu zvykám. Člověk si musí ujasnit, jestli má v sobě dostatek energie na trénink," připouští Veselý. Zatím v sobě ale nezbytnou energii nachází. „Myslím, že dva roky bych ještě chtěl vydržet do dalšího mistrovství Evropy a kdyby se podařil Kontinentální pohár, bylo by to fajn," vyhlíží bývalý mistr světa vrcholnou akci, kterou v roce 2018 uvítá Ostrava.

Reklama

Související témata: