Hlavní obsah

Prskavcova ideální olympiáda? Zvládnout závod a pak se skateboardem na Copacabanu

Praha

V dějišti olympiády strávil přípravou zřejmě nejvíce času z českých sportovců. „Tři týdny už vloni na podzim, sedm a půl celkem,“ vypočítával mistr světa na kajaku Jiří Prskavec. A spolu s tréninkovou parťačkou Kateřinou Kudějovou také patří mezi první české sportovce, kteří se ubytovali v olympijské vesnici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vodní slalomář Jiří Prskavec s partnerkou a pejskem během odletu na olympiádu do Ria.

Článek

Důvod, proč slalomáři potřebují trávit tolik času přípravou přímo v dějišti vrcholné akce, je zřejmý. Zatímco většina ostatních sportovců se může bez potíží připravovat i v domácích podmínkách, každý slalomový areál je jiný. A tak hodiny strávené na umělém kanále v oblasti Deodoro můžou mít při olympijské soutěži doslova cenu zlata.

Drobnou výhodu však čeští slalomáři přece jen mají, trať v pražské Troji je svým charakterem podobná té olympijské. „Jsou tam stejné překážky a podobný spád,“ porovnává Prskavec, pro něhož je Troja domovským areálem.

O loď se bál

I když už v Riu strávil několik týdenních kempů, balení na olympiádu mu to příliš neusnadnilo. Prskavec si v Brazílii totiž nechal jedinou věc. „Skateboard,“ usmívá se. „Ale teď už na něm radši nebudu jezdit. Spíš bych si ho pak vzal na Copacabanu,“ těší se.

Zatímco třeba jeho tréninková parťačka a rovněž mistryně světa Kateřina Kudějová si loď v Riu nechala, Prskavec si ji bral domů, aby na ní mohl absolvovat mistrovství světa do 23 let v Krakově.

„Kača i deblíři měli v Česku srovnatelné lodě s minimálními rozdíly, já ne, tak jsem to risknul. Cestou z Ria jsem se o ni trochu bál, aby se nerozbila, naštěstí to, holka, vydržela. Teď ve speciálu už to bude v klidu,“ vyprávěl před odletem.

Obavy jen z dopravy

I když už má Prskavec okolí slalomového areálu v Riu řádně obhlídnuté, pořád ho má co překvapit. „Hlavně mě zajímá, jak zmáknou dopravu. Jestli budou místní dodržovat ty olympijské pruhy, bude to v pohodě. Ale jestli ne, doprava na kanál bude strašlivá,“ obává se.

Na vlastní oči viděl, co se v poněkud zběsilé brazilské dopravě může odehrát, když převrácený vrak autobusu ležel u cesty. „Vůbec jsem nechápal, jak se to mohlo stát. Asi autobusák usnul a napálil to do zdi,“ přemítal.

 

There are some things I dont really understand in Brazil 😃 We saw this bus on friday last week.

Fotka zveřejněná uživatelem Jiří Prskavec (@jiriprskavec),Čen 29, 2016 v 2:36 PDT

Jinak ale Prskavce přehnané obavy při pohybu mimo slalomový areál nesvíraly. „Do chudších oblastí bych večer nešel, ale v centru jsme to neřešili, přes den jezdili autem a večer chodili do restaurací v okolí. Nebrali jsme si moc peněz, ale cítil jsem se relativně bezpečně. Nic špatného jsme nezažili, jen trenérům jednou odtáhli auto,“ usmívá se Prskavec.

Reklama

Související témata: