Hlavní obsah

Směr Rio! Slalomáři zůstanou ve vesnici, plavci letí dál

Praha

Dvanáct dnů před slavnostním zahájením olympiády nabrali první čeští sportovci směr Rio de Janeiro. Do speciálu na vojenském letišti v Praze Kbelích nasedla v neděli pozdě večer minivýprava tvořená vodními slalomáři Jiřím Prskavcem s Kateřinou Kudějovou a plavci.

Barbora Seemanová a Jan MickaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Po příletu do Brazílie s mezipřistáním na Kapverdách ale mají obě skupinky rozdílný program. Zatímco slalomáři se vybaví ubytovat do čerstvě otevřené olympijské vesnice, plavci jen přesednou do dalšího letadla a přesunou se zhruba dvouapůlhodinovým letem do města Aracaju. „Absolvujeme tam tréninkový kemp, abychom nebyli pořád v olympijské vesnici. Do Ria se pak vrátíme 2. srpna," popisuje plavkyně Barbora Závadová.

Její kolega Jan Micka přemítal, jestli je týdenní soustředění z psychologického hlediska dobrým plánem. „Radši bych zůstal asi už v Riu, abych se nemusel trmácet tam a zase zpátky. Ale zase být zavřený v olympijské vesnici o týden déle by asi člověku začalo lézt na mozek. Takhle aspoň poznáme nové město a nový kraj," vypráví.

Po zkušenostech bere Micka jen rezervní ručník

Micka jede na svoji druhou olympiádu, a tak své zkušenosti zužitkoval i při praktických činnostech jako je balení. „Už jsem měl sbaleno před víkendem. Do Londýna jsem vezl třeba troje ručníky, které mi zabraly čtvrtku tašky. Teď beru jeden, čistě jako rezervu," popisoval obsah svých zavazadel. Uvolněné místo tak mohl využít třeba pro talismany. „Mám klasickou podkovu, kterou ztratil kůň v lese v louži. Pak pár plyšáků," vypočítával Micka.

Vodní slalomáře čeká v areálu Deodoro týden dvoufázových tréninků, pak už na vodu budou chodit jen jednou denně. A to i proto, že kompletní česká pětice zažije olympijskou premiéru, nechtějí si čeští závodnici nechat ujít slavnostní zahájení. „Já rozhodně chci jít, bude to zážitek. Závodit začínáme dva dny po zahájení, takže se to dá stihnout," těší se kajakářský mistr světa Jiří Prskavec.

Druhá, početnější část české výpravy zamíří do Ria v noci ze čtvrtka na pátek. Celkem má česká výprava 106 členů, drtivá většina z nich bude bydlet v olympijské vesnici. Ta čítá jednatřicet staveb a pojme celkem 18 000 lidí. Česká výprava se spolu například se slovenskou ubytuje na strategickém místě v blízkosti jídelny.

Reklama

Související témata: