Hlavní obsah

V jednu ráno na večeři? Baumrtovou noční návštěvy jídelny neděsí

Praha

Do peřin hluboko po půlnoci, ráno pro změnu žádný spěch. Plavce čeká na nadcházejících olympijských hrách v Riu režim naruby způsobený ohledem na vysílací časy amerických televizí. Podle znakařky Simony Baumrtové by ale noční návštěvy jídelny neměly představovat vážný problém.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Simona Baumrtová během odletu první části olympijské výpravy na LOH do Ria.

Článek

Standardní program plaveckých soutěží se začátky dopoledne a vpodvečer v Riu nabere několikahodinové zpoždění, rozplavby se rozjedou až odpoledne a finálové bloky mají naplánovaný start na 22 hodin. Čeští plavci proto už na závěrečném soustředění v brazilském Aracaju ladí kromě formy i změnu denního režimu.

„Myslím, že tělo si zvykne docela rychle, máme na to skoro čtrnáct dnů. Bude ale zvláštní být v závodním režimu a večeřet v jednu v noci nebo chodit spát o půl druhé. Jídelna snad ale takhle pozdě vyjedená nebude," přemítala Baumrtová před nástupem do letadla, které v neděli odvezlo do dějiště her první část výpravy. Pozitivem časového posunu bude, že reprezentanty nebude ráno nic vyhánět z postele. „To je příjemné," usmívala se chomutovská závodnice.

Ještě před odletem speciálu Baumrtová stihla po telefonu posbírat od svého přítele, který jí bude fandit přímo v Riu a do dějiště her odcestoval už minulý týden, aktuální zprávy z místa. „Ještě není dostavěné metro, je docela chladno a lítá tam hodně komárů. Organizátoři prý ale zařídí, že během her lítat nebudou," tlumočila pobaveně, bez náznaku obav z viru zika. „Nebojím se. Založení rodiny v dohledné době neplánuju a jsem vybavená repelenty i odpuzujícím náramkem," uvedla.

Těšila se na mumraj

Menší obavy měla Baumrtová z bezpečnosti. „Vím, že tam okradli beachvolejbalistku, tak z toho mám trochu strach. Spíš ale o rodinu, která také přijede. My sportovci budeme zabezpečení dobře," věřila. Přesto se ale na atmosféru her a mumraj v olympijské vesnici hodně těšila. Byť konkrétní sportovní hvězdy, které by ráda potkala, vytipované neměla. „Bolta jsem viděla už v Londýně, takže jsem spokojená. Těším se ale, jak budeme hádat, kdo dělá jaký sport. Je sranda, když jdou vedle sebe američtí basketbalisté a čínské gymnastky," líčila.

Do letadla česká reprezentantka nasedala viditelně potěšená dodatečným verdiktem Mezinárodní plavecké federace z konce minulého týdne, který jí zajistil místo na startu znakařské stovky, na níž měla splněný jen slabší B limit. „Už jsem vůbec nepočítala s tím, že by se to mohlo takhle zvrátit. Ve středu jsem dostala oficiální verdikt, že stovku neplavu. A byla jsem z toho fakt špatná, protože to bylo nefér, byly pozvané holky s horším časem. Jsem strašně ráda, že to takhle dopadlo, ale to velké zklamání mi mohli ušetřit. Ale asi to tak mělo být, něco mě to naučilo," vyprávěla.

Vedle trýznivého čekání na potvrzení startu Baumrtová zaujatě sledovala i dění kolem ruských sportovců. „Je neskutečné, co se teď děje. Já bych byla pro komplexní potrestání ruského týmu. Když se to jednou stalo, tak je šance, že se to stane znovu. Je to hodně přísné, ale podle mě by to bylo nejlepší," dodala.

Reklama

Související témata: