Hlavní obsah

Rusové se na ultimáta vykašlali. Ale jsem proti plošným zákazům, říká před Riem Špotáková

Praha

Počtvrté v kariéře nafasovala olympijskou kolekci. A asi naposledy. „To by musela být za čtyři roky opravdu nějaká konstelace, která by mě přinutila se znova o olympiádu pokusit,“ usmívá se oštěpařka Barbora Špotáková, vítězka z Pekingu i Londýna.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Oštěpařka Barbora Špotáková na ME v Amsterdamu medaili nezískala. Jak si povede v Brazílii?

Článek

Jak se vám zamlouvá pestrobarevné oblečení, které bude v Riu nosit česká výprava?

Hlavní je, aby to člověku tak nějak sedělo, což se povedlo. Na fotkách se mi ta kolekce zdála až šílená, ale na místě už mi to nepřijde tak hrozné. Opravdu se dobře poznáme, když se ve vesnici potkáme, což je výhodou.

V jakém rozpoložení na svou čtvrtou olympiádu vyrazíte? Letošní sezóna je pro vás jako na houpačce...

Jsem ráda, že do Brazílie poletím zdravá a zdravě nabuzená. Zažít čtyři olympiády je úspěch sám o sobě. A že tam snad budu moct bojovat o ty nejvyšší pozice, je myslím taky bezva. Takže cítím optimismus, ale taky zároveň pokoru.

Při ME v Amsterdamu jste si posteskla, že od vás všichni čekali zlato. Když vám šampionát tolik nevyšel, věříte, že tlak v Riu na vás bude menší?

Tlak bude stejný, ale všichni viděli, že to není tak jednoduché, jak to vypadá na první pohled. Medaile nejsou zadarmo.

Čeká vás ještě před cestou do Ria nějaký závod?

Nejspíš po návratu ze soustředění v Kolíně, spíš abych si to vyzkoušela. Konečně můžu házet naplno z celého rozběhu, což jsem předtím nemohla. A bylo bláhové si myslet, že na Evropě se dá získat medaile, aniž by se člověk předtím rozběhl v tréninku naplno. Ale opravdu se to vrací, já se docela rychle učím i v tomhle věku. (úsměv)

Co jste říkala definitivnímu vyloučení ruských atletů z olympiády?

Jsem náturou proti plošným zákazům, nemám ráda obří restrikce. Jakýkoliv plošný zákaz odnesou i nevinní. I když na druhou stranu dostali určitá ultimáta, která měli za půl roku splnit, a podle té zprávy se na to vykašlali, potom asi musí přijít sankce. Ale bude to zvláštní, olympiáda bez ruských atletů...

Je vám líto soupeřky Věry Rebrykové, která za Rusko začala závodit teprve loni?

Závodila za Ukrajinu, bydlela na Krymu, který anektovali, tak přešla do Ruska. A bude chybět na olympiádě a přitom má světový výkon roku, takže bych si měla říct, dobře pro mě. Ale je to spíš nešťastné. A to je jeden příběh, o kterém víme, ale těch zasažených lidských osudů je tam víc.

Do Ria s vámi vyrazí také váš partner Lukáš. Věříte, že bude čas se podívat i po městě?

Na nějaké výlety prostor nebude, možná jedna větší procházka. Lukáš bydlí asi kilometr od vesnice, budeme muset sladit ubytování, jak se dostane do vesnice. Taky přiletí tři kamarádi, kteří tam budou bydlet, na to se těším. Setkání s kamarády na druhé straně zeměkoule je vždycky příjemná záležitost.

Získá oštěpařka Barbora Špotáková na OH v Brazílii nějakou medaili?
Zlatou
42,6 %
Stříbrnou
6,8 %
Bronzovou
10,4 %
Žádnou
40,2 %
Celkem hlasovalo 2431 čtenářů.

Reklama