Hlavní obsah

Návrat šampiónky po devíti týdnech. Strach nemám, sport je boj a já budu bojovat, slibuje Hejnová

Michal OsobaPrávo

Devět týdnů jen rehabilitovala a trénovala, žádné závody. Olympijská sezóna Zuzany Hejnové dostala po zranění achillovky vážné trhliny, ale myšlenek na vysněné zlato se překážkářka nevzdává. První krok k návratu udělala na Velké ceně Tábora, při svém prvním startu od květnové Zlaté tretry doběhla na dvoustovce druhá v čase 24,22 (+3,0 m/s).

Foto: Jan Kucharčík

Zuzana Hejnová při dvoustovce na Velké ceně Tábora.

Článek

Byla jste hodně natěšená, až opět zakleknete do startovních bloků?

Těšila jsem se, ale byla jsem i trochu nervózní. Závodila jsem po dlouhé době, nevěděla jsem, co čekat. Ale na takový výkon jsem si věřila, možná o něco rychlejší.

Bolest nohy už vás tedy vůbec neomezuje?

Ještě ji cítím, to už asi zůstane, co budu závodit. Ale dá se s tím běhat, což je hlavní.

Nakolik jste už dokázala dohnat tréninkový výpadek?

Ještě se necítím úplně stoprocentně právě při rychlostní vytrvalosti, na tom zapracuju. Ale byla jsem teď na soustředění v Nymburce a dva týdny dost trénovala, abych manko dohnala.

Ještě plánujete před cestou do Ria závodit?

Poběžím v Chebu 300 metrů překážek, abych si zkusila závodní atmosféru, protože je něco jiného běžet na tréninku a na závodech. Úseky jako dvoustovka, třístovka potřebuju nejvíc.

Dá se srovnat, kolik vám teď chybí třeba do loňské formy?

Těžko říct, běžela jsem na tréninku do páté překážky a nebylo to tak špatné. Vím, že nebudu smět podcenit už rozběh, protože mi chybí závodní tempo. Do osmé překážky poběžím asi rychleji a pak uvidím, jak na tom budu. Když nebude potřeba, samozřejmě to nebudu hrotit.

Ale i rozběhem už se dá vyslat signál směrem k soupeřkám…

Vždycky se už při rozběhu docela vidí. Nechci běžet úplně špatně, abych vzbudila nějaký respekt hned v rozběhu. Soupeřky budou taky koukat, ale ono to bude překvapení i pro mě.

I přes letošní peripetie platí váš cíl, že byste ráda vyhrála zlato?

Zlato z olympiády je nejvíc, po dvou titulech mistryně světa se nabízí, že bych mohla vyhrát. Sezóna není samozřejmě ideální, bude to těžký. Sport je boj a já budu bojovat.

Kdy poletíte do Ria?

Letím osmého, patnáctého závodím, to je akorát. Dřív bych letěla, jen kdyby mi nabídli roli vlajkonoše. Ale tím, že letím až osmého, mě ze seznamu, z něhož vybírají sportovci, škrtli.

A pro koho budete hlasovat?

Moc lidí tam ještě nebude, veslaři jako Ondra Synek nemůžou. Takže buď budu hlasovat pro Pavla Masláka, nebo Jardu Bábu.

Reklama