Hlavní obsah

Byl jsi skoro rok mimo domov, spočítala Petřikovovi přítelkyně

Praha

Pro dlouhou a náročnou cestu kvalifikačními turnaji připravila judistovi Pavlu Petřikovovi přítelkyně motivační video. Spočetla v něm, kolik během dvouletého cyklu nashazoval kilogramů, navštívil míst a strávil dnů mimo domov… Zejména poslední statistika přinesla zajímavé zjištění. Petřikov strávil na cestách téměř rok, přesně 340 dnů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Judista Pavel Petřikov ml. před cestou na olympijské hry v Riu de Janeiro.

Článek

Světový pohár v australském Wollongongu, Grand Prix na Kubě, turnaj v korejském Čedžu… To je jen výběr z destinací, kde Petřikov sbíral body do olympijského žebříčku, aby si zajistil start v Riu. Třicetiletý judista se pod pět kruhů vrátí po osmi letech.

V Brazílii mohl napodobit svého otce a trenéra, jenž má na svém kontě tři olympijské účasti jako závodník. Jenže před čtyřmi lety chyběl Petřikovovi mladšímu k účasti v Londýně nejmenší možný kousek, jedno vyhrané utkání.

Pomohl i psycholog

Chvíli trvalo, než sebral síly pustit se do tréninkové dřiny s výhledem na další hry. „Nebylo lehké se po té kvalifikaci do toho zase obout,“ připouští Petřikov, jemuž příliš nehrála do karet ani změna pravidel. „Nemohlo se chytat rukama za nohy, což jsem hojně využíval,“ popisuje.

Jeho sebedůvěru zvedla spolupráce se sportovním psychologem Michalem Šafářem. „Zaměřili jsme se na to, abych si věřil a dobré výkony z tréninků dokázal převést do zápasu,“ popisoval Petřikov, jenž se pere v kategorii do 60 kilogramů.

Při svém olympijském debutu byl pod pěti kruhy sedmnáctý. „Nejsem v pozici, kdy bych pravidelně vozil medaile a porážel top judisty, ale věřím, že se to povést může. Bylo by pěkné být třeba na sedmém místě. A když už by tam člověk byl, přijde mu to málo,“ usmívá se Petřikov.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články