Hlavní obsah

Slukovou s Hermannovou čeká na začátek křest ohněm. Snad na nás nepřistane lahev, doufají

Rio de Janeiro

Poprvé vstoupily na rozlehlý centrální kurt na věhlasné pláži Copacabana a zalapaly po dechu. „Ježíšmarjá, tady se ani netrefíme míčem do hřiště,“ hlesla Markéta Sluková při pohledu na arénu pro 12 tisíc diváků. „Nikdy jsem nestála na větším beachvolejbalovém hřišti,“ přitakala Barbora Hermannová, která bude se Slukovou od soboty bojovat v olympijském turnaji v plážovém volejbale.

Foto: Český olympijský tým, Facebook

České beachvolejbalistky Markéta Skuková a Barbora Hermannová (vpravo) v dějišti olympijských her.

Článek
Fotogalerie

„Člověk si tu přijde strašně malinkej, jak jsou ty tribuny obrovské. Pak při hře už ale nepůsobí tak hrozně jako na první pohled," vypráví Sluková, která si se svou spoluhráčkou po ročním společném působení vybojovala start v Riu na poslední chvíli při Kontinentálním poháru v Soči.

A v turnaji zažijí pořádně ostrý křest. V sobotu (od 20.30 SELČ) je čekají domácí esa Agatha a Barbara, zástupkyně země, kterou dokáže plážový volejbal pobláznit. „Brazílii se říká Mekka beachvolejbalu. Kdyby nebyl na olympiádě omezen počet míst, je tu brazilských týmů pět šest," ví Hermannová.

A tak se dá tušit, jak bouřlivá kulisa české hráčky hned na úvod čeká. „My si to radši ani nepředstavujeme," usmívá se Sluková. „Když jsem si uvědomila, jak bude vyprodáno, měla jsem husí kůži na rukou. Až ty lidi budou povzbuzovat, bude to velké," tuší Hermannová.

Brazilci v hledišti mohou být nefér, ví Sluková

Je jasné, že každé jejich zaváhání bude odměněno aplausem, za povedený úder jim zatleská málokdo. S tím Češky počítají. „Pokud zvládneme tohle, měly bychom zvládnout i další dva zápasy, minimálně z pohledu tlaku od diváků," věří Sluková s výhledem na duely se španělskými a argentinskými soupeřkami.

Sluková už jednu zkušenost s bouřlivým brazilským prostředím má. Ještě s předchozí spoluhráčkou Kristýnou Kolocovou hrála turnaj v brazilském Campinas. „Brazilci jsou temperamentní a až tak zapálení do hry, že můžou být až nefér. Pískají a bučí, když podává soupeř, to se jinde na turnajích moc nevidí," srovnává Sluková.

Diváci na Copacabaně navíc hráčkám budou hodně blízko. „Tak snad nám něco nepřistane na hlavě," doufá Sluková. „Třeba lahev," dodává Hermannová jen s lehkým náznakem úsměvu. Bouřlivá kulisa v sobotním zápase bude další zkouškou odolnosti nejlepšího českého páru.

Reklama