Hlavní obsah

Čeští sportovci se museli ve vesnici evakuovat kvůli havárii vody

Rio de Janeiro

Adrenalinový zážitek mají za sebou čeští sportovci v olympijské vesnici. Ve čtvrtek večer se jim totiž jejich domem začala valit voda. Olympionici museli být zhruba na čtvrt hodiny evaukováni ze svých pokojů. Voda se řinula z vrchních pater domu, valila se po schodištích a také výtahovými šachtami. Zaplavila i chodby mezi apartmány, ale do pokojů sportovců se nedostala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Olympijská vesnice.

Článek
Fotogalerie

Pro vedení české výpravy byla událost poměrně nepříjemnou tečkou po slavnostním otevření Českého domu. „Dlouho jsme problémy brali s optimismem, jenže už je jich přeci jen dost. Naštěstí vše dopadlo prozatím dobře a nikdo se nemusí nikam stěhovat," řekl Martin Doktor, šéf české mise. „Preventivně jsme přestěhovali sklad ve sklepě, aby žádný materiál nezůstal na zemi, i když to v tuhle chvíli nevypadá, že by do něj měla natéct voda."

Po osmé hodině večer se domem číslo patnáct začal rozléhat zvuk souvislého deště, později se rozhoukaly evakuační sirény, které obyvatele domu vyhnaly ven zhruba na čtvrthodinu.

Velká část českých sportovců se tou dobou ještě vracela z Českého domu. Nikdo z olympioniků naštěstí po návratu nenašel vyplavený pokoj, i když po schodištích voda stékala ještě dlouho. Členové výpravy většinou brali situaci s humorem. „Chtěl jsem, aby uklidili schodiště, ale ne tímhle způsobem," glosoval situaci Martin Doktor. „Ale zcela vážně: Situaci jsme hned řešili se zástupci Mezinárodního olympijského výboru a organizátorů her v Riu. Uvidíme, jak se vše vyvine v dalších dnech. Nebyla to žádná malá závada, ale pořádná havárie."

Reklama

Související témata: