Hlavní obsah

Čekal jsem, že bude vlajka těžší, smál se silák Krpálek

Rio de Janeiro

Čestnou roli si i přes poněkud dlouhé čekání užil. Judista Lukáš Krpálek přivedl při slavnostním zahájení letních olympijských her v Riu de Janeiru na plochu stadiónu Maracaná českou výpravu s vlajkou v ruce a po ceremoniálu neskrýval nadšení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Judista Lukáš Krpálek jako vlajkonoš v čele české výpravy.

Článek
Fotogalerie

Ulice Ria při zahájení olympiády.

„Užil jsem si to. Jediná blbá věc byla, že se muselo čtyři nebo pět hodin čekat, než jsme se dostali na stadión. Ale určitě to za to stálo!" líčil. Reprezentant v kategorii do 100 kg měl prý při nástupu obavy, aby se mu vlajka nenamotala na žerď. „Předtím jsem si to trošku vyzkoušel a bylo to v pohodě. Čekal jsem taky, že vlajka bude těžší. Ale nebyla, takže pak jsem ji nesl jednou rukou a druhou jsem mával na lidi," vyprávěl Krpálek.

Vůbec poprvé si užila atmosféru zahájení golfistka Klára Spilková. „Když vidím, kolik tu je lidí, je to neskutečné. Je to taková oslava sportu, velká párty a moc si to užívám. Čekání trvá dlouho, ale to jsou chvíle, které sbližují. Všichni se spolu baví a to je super," popisovala jednadvacetiletá hráčka, jejíž sport se vrátil do programu her po 112 letech.

Dosud jen atmosféru zimních her poznala bývalá běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová, která bude v Riu startovat v maratónu. "Zimní byla už dávno, takže si to nepamatuji. Ale tady je naprosto fantastická atmosféra," uvedla.

Kajakář Jiří Prskavec byl paf z obřích rozměrů Maracaná. „Já jsem nikdy neviděl takhle obrovský stadión. Na fotbal jsem nikdy nechodil a možná je to poprvé a naposledy. Je to obrovské," rozhlížel se po rozlehlých tribunách, které pojmou téměř 80 000 diváků.

Velký adept na medaili z vodního slalomu přiznal, že jej atmosféra zahájení dokonale pohltila. „Musím přiznat, že když jsme šli, přepadla mě maličko nervozita. Dlouho jsme stáli v tunelu, a když přicházela řada na nás, tak přišlo mravenčení. Paráda!," dodal.

Reklama