Hlavní obsah

Znakařce Baumrtové těsně unikl postup do semifinále stovky

Česká plavkyně Simona Baumrtová na olympijských hrách těsně nepostoupila do semifinále znakařské stovky. V rozplavbách skončila sedmnáctá, tedy na prvním nepostupovém místě. Účast v semifinále jí unikla o 19 setin sekundy. Nepostoupila ani prsařka Martina Moravčíková, která na stometrové trati skončila pětadvacátá.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Znakařce Simoně Baumrtové o chloupek unikl postup do semifinále stovky.

Článek

Baumrtová, jež se do startovní listiny závodu na 100 metrů znak dostala na poslední chvíli, byla šestá ve třetí rozplavbě. Časem 1:01,08 zaostala o sekundu a čtvrt za vlastním českým rekordem, který vytvořila v roce 2013.

Na rozdíl od olympiády v Londýně, kdy byla na znakařské stovce desátá, tentokrát do semifinále nepostoupila. Další šanci bude mít na dvojnásobné trati, která je na programu 11. srpna. Mezitím poplave polohový závod na 200 metrů.

Sedmadvacetiletá Moravčíková ve třetí rozplavbě zaplavala čas 1:08,50. Byla o tři desetiny rychlejší než na letošním evropském šampionátu v Londýně. Na olympiádě bude Moravčíková závodit ještě na dvojnásobné trati, rozplavba ji čeká 10. srpna.

Ze druhého místa postoupila do semifinále prsařské stovky Ruska Julia Jefimovová, která na poslední chvíli uspěla s odvoláním proti zákazu startu v Riu. Úřadující mistryně světa zaostala o setinu za Američankou Lilly Kingovou. Čtyřiadvacetiletá plavkyně se v pátek dozvěděla, že může startovat. "Poslední půlrok jsem nechápala, co se děje. Jsem šťastná, že jsem tady, a jsem připravená závodit," řekla. Soupeřky Ruta Meilutyteová z Litvy a Britka Chloe Tuttonová její účast nekomentovaly.

Třináctiletá Singhová nastoupila v náhradních plavkách

Společně s Baumrtovou na znakařské stovce startovala také vůbec nejmladší účastnice olympiády, reprezentantka Nepálu Gaurika Singhová, které je 13 let a 255 dní. Školačka žijící v Británii, kam se s rodiči přistěhovala ve dvou letech, vyhrála tříčlennou nejpomalejší rozplavbu.

Nastoupila do ní v náhradních plavkách, protože si ty připravené roztrhla při oblékání nehtem. I když nemohla pomýšlet na postup, byla nadšená.

"Bylo úžasné se podívat nahoru na tabuli a vidět tam svůj čas," řekla novinářům mladičká plavkyně. Loni přežila zemětřesení v Nepálu, při němž zahynulo asi 9000 lidí. Právě v té době byla v Káthmándú.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Plavání - rozplavby:
Ženy:
100 m prsa:
1. Kingová (USA) 1:05,78
...25. Moravčíková (ČR) 1:08,50
100 m znak:
1. Bakerová (USA) 58,84
...17. Baumrtová (ČR) 1:01,08

Reklama