Hlavní obsah

Kvitová si vyšlápla na bývalou světovou jedničku, Djokovič končí i ve čtyřhře

Aktualizováno

Jen česká tenisová jednička Petra Kvitová postoupila ze tří českých zástupkyň, které se představily v pondělních zápasech, do 3. kola olympijského turnaje. Kvitová zdolala svěřenkyni svého bývalého trenéra Davida Kotyzy Caroline Wozniackou z Dánska 6:2, 6:4. Lucie Šafářová skrečovala zápas s Belgičankou Kirsten Flipkensovou a Barbora Strýcová nestačila na Italku Saru Erraniovou, které podlehla po setech dvakrát 2:6. Po překvapivém vypadnutí v 1. kole singlu skončil Novak Djokovič ve 2. kole také ve čtyřhře.

Foto: Toby Melville, Reuters

Gesto Petry Kvitové po vítězství nad Caroline Wozniackou na OH v Riu.

Článek
Fotogalerie

O start ve čtvrtfinále se Kvitová utká se svou přemožitelkou z nedávného Wimbledonu Jekatěrinou Makarovovou, jež zvítězila nad Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou 3:6, 6:4 a 6:2.

Kvitová po jednoznačné výhře v prvním kole vstoupila jako uragán také do pondělního utkání. Ujala se vedení 4:0 a teprve pak jí začala Dánka, kterou vede bývalý kouč Kvitové David Kotyza, sekundovat. Díky brejku snížila na 2:4, ale Kvitová si s přispěním vítězných returnů vzala ztracené podání zpět a úvodní set vyhrála 6:2.

Vyhlášená obranářka Wozniacká, jež v prvním kole vyřadila Lucii Hradeckou, se v druhé sadě častěji pokoušela útočit, ale v klíčových momentech vyrovnaného utkání měla česká tenisová jednička navrch. Ujala se vedení 5:2 a podávala na postup. Vypracovala si mečbol, jenže její volej při něm skončil v síti.

Pak udělala dvojchybu a Wozniacká úspěchem v dlouhé výměně protáhla zápas. Napodruhé ale Kvitová utkání dopodávala čistou hrou, když Dánka zkazila poměrně snadný volej.

Zatímco v neděli se Šafářová společně s Barborou Strýcovou radovala z překvapivé deblové výhry nad sestrami Williamsovými, v pondělí zažívala úplně jiné pocity. První set s Flipkensovou prohrála 2:6 a pak si zavolala na kurt lékařku. Po konzultaci zápas kvůli střevním potížím, které ji trápí již od soboty, vzdala.

Zápas pod pěti kruhy potvrdil, že třicetileté Strýcové se proti o rok mladší Italce nedaří. Během deseti let společného střetávání nad ní vyhrála pouze jeden zápas před osmi lety a zbylých sedm včetně dneška prohrála. Česká tenistka sice nedostala "kanára" tak jako letos v únoru ve finále v Dubaji, i tak měl ale duel stejnou vítězku jako v posledních pěti utkáních.

Strýcová zůstala ve hře už jen v deblu, v němž v prvním kole spolu s Lucií Šafářovou šokovaly vítězstvím nad sestrami Venus a Serenou Williamsovými. Šafářová v pondělí kvůli střevním problémům vzdala utkání 2. kola dvouhry proti Belgičance Kirsten Flipkensové, trenér Petr Pála však věří, že do čtyřhry proti Kanaďankám Eugenii Bouchardové a Gabriele Dabrowské nastoupí.

Djokovič v neděli nečekaně dohrál v prvním kole singlu, když ho ve dvou setech přehrál Argentinec Juan Martín del Potro. Ve čtyřhře dnes byli nad síly srbské dvojice třetí nasazení domácí Marcelo Melo a Bruno Soares ve druhém kole. Do mixu Djokovič nezasáhne. Jedinou olympijskou medailí nejúspěšnějšího tenisty současnosti tak zůstává bronz z Pekingu 2008.

Další pondělní výsledky:
Dvouhra muži - 2. kolo:
Nišikori (4-Jap.) - Millman (Austr.) 7:6 (7:4), 6:4
Bautista (10-Šp.) - Lorenzi (It.) 7:6 (7:2), 6:2
Martin (SR) - Kohlschreiber (13-Něm.) bez boje
Daniel (Jap.) - Edmund (Brit.) 6:4, 7:5
Müller (Luc.) - Tsonga (5-Fr.) 6:4, 6:3
Del Potro (Arg.) - Sousa (Portug.) 6:3, 1:6, 6:3
Monfils (6-Fr.) - Dutra Silva (Braz.) 6:2, 6:4
Čilič (9-Chorv.) - Albot (Mold.) 6:3, 6:4
Čtyřhra muži - 2. kolo:
Melo, Soares (3-Braz.) - Djokovič, Zimonjič (Srb) 6:4, 6:4
Dvouhra ženy - 2. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Cornetová (Fr.) 7:6 (7:5), 6:2
Kerberová (2-Něm.) - Bouchardová (Kan.) 6:4, 6:2
Keysová (7-USA) - Mladenovicová (Fr.) 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5)
Kuzněcovová (8-Rus.) - Niculescuová (Rum.) bez boje
Suárezová (9-Šp.) - Konjuhová (Chorv.) 7:6 (7:5), 6:3
Puigová (Portor.) - Pavljučenkovová (14-Rus.) 6:3, 6:2
Kasatkinová (Rus.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:1, 6:4
Makarovová (Rus.) - Schmiedlová (SR) 3:6, 6:4, 6:2
Kontaová (10-Brit.) - Garciaová (Fr.) 6:2, 6:3
Stosurová (13-Austr.) - Doiová (Jap.) 6:3, 6:4
Svitolinová (15-Ukr.) - Watsonová (Brit.) 6:3, 1:6, 6:3
Muguruzaová (3-Šp.) - Hibinová (Jap.) 6:1, 6:1
Siegemundová (Něm.) - Čang Šuaj (Čína) 6:2, 6:4

Reklama