Hlavní obsah

Tichého českého mimozemšťana zradila v kvalifikaci hlava

Rio

Tíha olympijského debutu dopadla tvrdě při kvalifikaci vzduchové pušky na sedmnáctiletého střelce Filipa Nepejchala. Druhý nejmladší člen české výpravy v Riu odstřílel ve vysokém standardu tři položky, ve druhé polovině se ale jeho sen o postupu do osmičlenného finále začal hroutit. S nástřelem 619,9 bodu skončil pětatřicátý.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český střelec Filip Nepejchal neuspěl v kvalifikaci ve vzduchové pušce.

Článek
Fotogalerie

Nepejchal nedlouho před hrami ve vzduchovce ovládl Světový pohár v Baku, dařilo se mu i v dalších závodech a do olympijského klání vstupoval v roli černého koně. V polovině kvalifikace ale začala jeho mušku ovládat nervozita. „Byl jsem hodně nervózní, je to tady přece jen úplně jiný závod, než na jaké jsem zvyklý," vyprávěl plaše novinářům na střelnici v Deodoru.

Trenér českého puškaře Jan Videcký se snažil nepříznivý vývoj kvalifikace ještě zvrátit, taktické porady mezi závěrečnými sériemi ale nepomohly. „Začal být trošku ležérní, bylo vidět, že se trošku rozpadl. Už to nebyl Filip, který přijde a suverénně střílí desítky. Snažil jsem se ho nastartovat, ale už to nešlo. Začalo mu asi běžet hlavou, že je finále ztracené," litoval kouč.

Za čtyři roky vyhraju

Pro Nepejchala, který platí za obrovský talent české střelby, byl nicméně olympijský debut cennou zkušeností. „Zkušenost to rozhodně je. A za čtyři roky to vyhraju," vyloudil úsměv na tváři nesmělý mladík se širokým záběrem, jehož v Riu čekají ještě závody v malorážce vleže a na 3x40 ran.

„Mimozemšťan," pozoroval Videcký s úsměvem svého svěřence. „My mu tak od ledna, kdy se začala rýsovat šance na olympiádu, říkáme. Přijeli jsme na závod a řekli klukům, kteří bojovali o místo na hrách, že kdo udělá lepší umístění, pojede. A Filip hned první závod vyhrál. Rozumíte? Prostě mimozemšťan. V šestnácti letech!" vyprávěl trenér plzeňského klubu Rapid.

V čem tkví podstata Nepejchalova talentu? „Má dar na spouštění. On dokáže ve finále i v silné nestabilitě vycítit, když se blíží ideální zamíření, a nebojí se spustit. Spousta lidí čeká, že se to zastaví, ale jak je člověk nervózní, tak se to nezastaví. On dokáže spouštět odvážně, to je jeho plus," dodal Videcký.

Reklama

Související témata: