Hlavní obsah

Schwantes - Beran 8:6 PPŠermíř Beran prohrál na olympiádě hned v prvním zápase. Zlato slaví Korea

Rio de Janeiro

Šermíř Jiří Beran prohrál v úvodním kole olympijského turnaje kordistů v Riu s domácím Brazilcem Athosem Schwantesem 6:8 a v soutěži skončil. Beran sice vedl po první tříminutové části 3:0, ale Schwantes dokázal vyrovnat a v prodloužení si vybudoval čtyřbodový náskok, který už český reprezentant stačil v závěru jen snížit. Beran přitom v nastavení jednou sám opravil rozhodčí, že soupeře nezasáhl.

Foto: Issei Kato, Reuters

Jiří Beran (vlevo) prohrál s Brazilcem Athosem Schwantesem.

Článek
Fotogalerie

Český kordista si zpočátku držel soupeře od těla, proto se dostal do vedení 3:0. "Na dlouhou vzdálenost se dá zúročit kvalita. Pak padla pauza, dostal radu od trenéra, aby to zkrátil a začal riskovat," řekl Beran. Šermíři se dostávali blíž k sobě a on ztrácel. "Vždycky jsme se srazili a v kuchačce na blízko on všechno rozsvítil. Neměl bych dopustit, abychom se takhle srazili. Měl bych dát zásah dřív," řekl.

Za stavu 3:5 se kordisté 18 sekund před koncem prodloužení znovu dostali blízko k sobě a zelené světlo ukázalo Beranův zásah. Český reprezentant ale rozhodčí opravil, že trefil sám sebe. Za stavu 3:7 ještě snížil, ale vyrovnat kvůli minimu času už nestihl.

Beranovi patří ve světovém žebříčku federace FIE 91. místo, jeho jihoamerický protivník, který startoval i na předchozích hrách v Londýně, je pětašedesátý. V druhém kole se Schwantes utkal s úřadujícím vicemistrem světa a lídrem žebříčku Gauthierem Grumierem z Francie a po nadějném začátku prohrál 7:15.

Zlato vybojoval Pak Sang-jong

Grumiera v soutěži zdolal až v semifinále Maďar Géza Imre, Francouz nakonec získal bronz po výhře 15:11 nad Švýcarem Benjaminem Steffenem. Finále bylo soubojem generací a dvacetiletý Korejec Pak Sang-jong v něm zdolal 15:14 o 21 let staršího Imreho. Úřadující mistr světa bral druhou individuální olympijskou medaili po bronzu z Atlanty před dvaceti lety.

Beran a fleretista Alexander Choupenitch byli prvními českými šermíři na olympijských hrách po 20 letech. Choupenitch v neděli prohrál rovněž ve svém úvodním utkání s obhájcem stříbrné medaile Aláldinem Abúelkásimem z Egypta.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Šerm:
Muži - kord:
Finále:
Pak Sang-jong (Korea) - Imre (Maď.) 15:14
O 3. místo:
Grumier (Fr.) - Steffen (Švýc.) 15:11
Další pořadí:
5. Borel (Fr.)
6. Minobe (Jap.)
7. Heinzer (Švýc.)
8. Novosjolov (Est.)
...33. Beran (ČR)
1. kolo:
Schwantes (Braz.) - Beran (ČR) 8:6 po prodl.

Reklama

Související témata: