Hlavní obsah

Dostal jsem snad všechny špalky na turnaji, říká Krpálek

Pavel Novotný (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Už jen pár kilo dolů a ve čtvrtek hurá do boje. Judista Lukáš Krpálek před vstupem do olympijského turnaje v kategorii do 100 kilogramů studuje soupeře a věří, že neudělá stejnou chybu jako před čtyřmi lety v Londýně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Judista Lukáš Krpálek v olympijské kolekci.

Článek

Váš vstup do turnaje je za dveřmi. Jak trávíte poslední dny?

Pomalinku se to blíží. Začal jsem hubnout, do středečního vážení jsem musel sundat ještě čtyři kila. A v úterý jsem měl konečně volno, tak jsem se zašel podívat na tenis. Předtím nebyl vůbec čas. Byli jsme jenom v hale, buď na tréninku, nebo jsme podporovali kluky, kteří se prali.

Jak jste vnímal dosavadní boje na tatami?

Překvapilo mě, kolik favoritů vypadlo se závodníky, kteří se sotva dostali na olympiádu. Váhu do 66 kg vyhrál Ital, který se nominoval posledním turnajem. A překvapení byla i v dalších zápasech.

Jaký dojem ve vás budí pohled na los vaší kategorie?

Není to pro mě úplně dobré, jsou tam soupeři, které jsem si úplně nepřál.

Kteří to jsou?

Už hned první - pokud ho nepřekvapí soupeř v prvním kole - Portugalec Fonseca. Malý, dynamický bojovník. Když do něčeho vletí, tak to urve, i kdyby měl člověku zlámat kosti.

Jsou menší soupeři při vašem vzrůstu (197 cm) ve velké výhodě?

Dostávají se pode mě a je to těžké. Ve druhém kole bych mohl narazit na Estonce Minaskina, který mě porazil letos na mistrovství Evropy, to je další špalek. Nebo je tam Kazach Rakov, mistr světa z roku 2009 a světová jednička při olympiádě v Londýně. Ten je taky menší postavy. Vlastně mi přijde, že všichni malí šli do mé půlky pavouka. (usmívá se)

Neznervózňuje vás to?

Tak to je. Když chci vyhrát, musím porazit každého. Bude to těžké, ale doufejme, že to vyjde. Ve čtvrtfinále bych pak mohl mít Japonce Hagu, na toho bych si věřil, porazit se dá. Bylo by fajn dostat se k němu, ale musím začít pěkně trpělivě od prvního duelu.

Před čtyřmi lety vaše účinkování nedopadlo podle představ. Zakázal jste si vzpomínky na Londýn?

Úplně ne. Naopak si vybavuji minely, které jsem udělal, říkám si, do čeho bych se neměl hnát. Prohra v Londýně mě posunula daleko, i díky tomu jsem dosáhl toho, čeho jsem dosáhl. Budu se snažit neudělat stejnou chybu, aby mě to pak další čtyři roky zase nemrzelo.

Reklama

Související témata: