Hlavní obsah

Třináct setin? To je nic, zkuste si to na stopkách, říká Gebas. Budoucnost probere s manželkou

Rio de Janeiro

Medaile na vrcholných akcích sbíral zatím jen v hlídkách, na mistrovství světa nikdy nebyl ve finále. Ve dvaatřiceti letech ale Vítězslav Gebas, jenž má vedle závodění i svou realitní firmu, v Riu sahal po olympijské medaili.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kanoista Vítězslavu Gebasovi o chloupek unikla olympijská medaile.

Článek
Fotogalerie

Dá se popsat, kolik je ve vodním slalomu třináct setin, které vám chyběly k bronzu?

To je nic. Zkuste si vzít stopky, udělat start a stop a mně to vždycky vyjde nejméně na 15 setin. To už je fakt o štěstí, které neovlivníte.

Užil jste si své první velké finále?

Hrozně moc, jako všechno tady. Od začátku mě to tu bavilo, ještě to chtělo medaili, ale co... Půjdu zase do práce a nic se nezmění. Když mě to bude bavit, na vodě budu jezdit dál.

Vaše žena s kamarády sledovala závody v Praze, máte zprávy, jak to tam probíhá?

Koukali v Riegrových sadech, asi tam podle fotek neměli moc dobré počasí. Teď mi asi budou gratulovat a říkat to, co se říká: „Nevěš hlavu, to bude dobrý..." Ale jo, vidím to pozitivně, zkušenost z toho závodu je obrovská.

Třináct setin vás vlastně připravilo i o 525 tisíc korun pro bronzové medailisty...

Proto říkám, že zase půjdu do práce. Třeba přijde nějaký klient a uděláme kšeft. Můžu si teď udělat nějaké heslo, třeba „S námi budete skoro na vrcholu." (úsměv) Ale je pravda, že už od kvalifikace mám spoustu zpráv, ozývali se lidi, kteří mě neviděli třeba patnáct let a teď psali: „Ty jsi u toho ještě vydržel?"

A vydržíte i dál? Třeba až do Tokia 2020?

Na to je brzy, záleží na spoustě věcí, především zdraví. Ale neříkám, že končím. Nakonec jsem se naučil dobře závodit, o to víc mě to baví. Poslední roky jsem klidný a na závodech je to znát. Nakonec to třeba vyhodnotím tak, že mám na čem stavět a posunu se ještě dál.

Je to tak, že kanoisté dozrávají později než kajakáři?

Určitě, ta disciplína je nejtěžší. Když kajakář přepadne, dá si druhý záběr a je v ideální stopě. Kanoista, když to netrefí napoprvé, oprava je minimálně pomalejší. Takže dozráváme později.

Už se o vás nebude s nadsázkou říkat, že jste závodník jen pro Troju, kde jste dosahoval nejlepších výsledků?

Jinam mě moc nevypustili, nic jiného mi nezbývalo. (úsměv)

Jak se vám daří skloubit trénink s prací ve vaší firmě?

Za poslední rok jsem firmu rozšířil, takže jsem měl víc práce. Teď to bude stejné. Půjdu do práce, pak na trénink a pořád dokola. Musím se tedy taky zeptat manželky, teď to není jen o mně. Jsme dva, od ní mám obrovskou podporu, tak to nějak vymyslíme.

Reklama

Související témata: