Hlavní obsah

Sluková tušila apokalypsu, ale Češky s nožem na krku předvedly parádní obrat

Michal Osoba (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Krizové situace? Jako by si v nich reprezentantky v plážovém volejbale Markéta Sluková s Barborou Hermannovou libovaly. V olympijské bitvě o všechno proti Argentinkám Aně Gallayové a Georgině Klugové se dostaly ze zdánlivě beznadějné situace a vybojovaly si na Copacabaně minimálně ještě jeden zápas.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Markéta Sluková a Barbora Hermannová (vpravo) se radují z vítězství nad Anou Gallayovou a Georginou Klugovou z Argentiny.

Článek
Fotogalerie

Do půlky prvního setu vyrovnaná partie, pak exhibice Argentinek a těžké trápení české dvojice. Ve větru a dešti Jihoameričanky byly na kurtu všude, sebraly každý míč. „Ale já jsem jim k tomu pomohla. Nehrála jsem tak těžké míče," sebekriticky uznala Hermannová. Od stavu 11:11 už české plážové volejbalistky uhrály jen dva body, Argentinky deset.

Nad Copacabanou se k prudkému větru přidal déšť a černé mraky se stahovaly i nad působením svěřenkyň Simona Nausche v turnaji. „Když začalo pršet, říkala jsem si, že naše apokalypsa už je tady," přiznávala Sluková.

Chtěly zápas odehrát se ctí

„Po prvním setu jsme mohly být rychle doma. Tak jsme si řekly, že už to nemůže být horší a že jestli to má být náš poslední zápas na olympiádě, tak ho chceme odehrát se ctí," popisovala interní poradu týmu po první sadě Sluková.

Předsevzetí se jim dlouho plnit nedařilo, i druhý set začaly Češky špatně, ztrácely čtyři body. Pak ale jakoby objevily elixír bojovnosti. Míče, které předtím Hermannová posílala do autu, najednou nekompromisně končily v poli deprimovaných soupeřek. „Řekla jsem si, že takhle to nejde, všechno se musí změnit," vysvětlovala mladší z české dvojice.

„Soupeřkám pak spadlo sebevědomí, zatlačily jsme je servisem a ubránily jejich balóny. Maki zaběhla lajnu, nebo čapla smeč, což bylo zase důležité pro naše sebevědomí," chválila. I rozvášnění argentinští fanoušci rázem ztichli.

Když jsou nože na krku

Stejně jako si v rozhodujícím setu proti čínským soupeřkám před necelým měsícem v Soči zajistily olympijskou účast, si teď ve zkrácené sadě zachránily pokračování v turnaji buď v osmifinále, nebo ještě v zápase o něj.

„Za poslední měsíc jsme si prošly tolika vyhrocenými zápasy, kdy jsme měly vykřičník nad hlavou, že skončíme, nebo budeme za hvězdy. Doteď jsme všechny tyhle nože na krku zvládly, teď jsme zkušenosti z těch zápasů využily," pochvalovala si Hermannová.

Bilance jedné výhry a dvou porážek udržela český tým v turnaji. „Získaly jsme energii a sebevědomí," hlásila Hermannová. „Vždyť jsme mohly skončit v prvním kole Kontinentálního poháru ve Stavangeru a my postoupily sem, po roce společného působení," dodala.

Reklama