Hlavní obsah

Jsi bastard, popíchl Synek šampióna. Je osobnost a ty vítězí, uznal

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Novozélandský veslař Mahe Drysdale ležel totálně vyčerpaný na molu. Před pěti minutami dojel do cíle finále skifu a před zhruba dvěma minutami se po prozkoumání cílové fotografie dozvěděl, že ho vyhrál. Kolem procházel jeho věčný rival Ondřej Synek, k Novozélanďanovi se naklomil, pogratuloval a prohodil: „Jsi bastard.“ A rozhodně nešlo o žádnou urážku, oba se dlouhodobě respektují, spíš o povzdechnutí českého skifaře, že v olympijském závodě měl navrch opět jeho sok.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Novozélandský skifař Mahé Drysdale slaví v Riu olympijské zlato.

Článek
Fotogalerie

„Známe se strašně dlouho, závodíme proti sobě dvanáctou sezónu. Vždycky to byly souboje mezi námi," líčil Synek. To se teď mění, z dvojice odskočené zbytku skifařského světa se stává trio, do bitev o zlato se hlasitě přihlásil Chorvat Damir Martin. Stříbro už měl v Londýně s párovou čtyřkou, teď stejný kov získal na skifu. A to ho od zlata dělil nejtěsnější možný rozdíl, ani setiny nerozhodly... „To byly milimetry," věděl Martin. „Ale příště už bude mít moje medaile jinou barvu," přál si.

Předpoklady pro to má. Je mu teprve 28 let, Synkovi o pět víc, Drysdaleovi dokonce o devět. „Honili se tu o zlato dva, bohužel Ondra mezi nimi nebyl. Připletl se tam Chorvat a myslím, že s ním budou mít kluci dlouhodobější problém," tuší Synkův kouč Milan Doleček.

Ale ani Novozélanďan není nasycený bronzem a dvěma zlaty. „Bude mi v Tokiu 41 let, ale nic nevylučuju, teď to vidím tak padesát na padesát. Rozhodnutí učiním tak za čtyři měsíce," plánuje Drysdale.

Udeřil v pravý čas

Po hrách v Londýně si dopřál volnější rok. „Ale sportoval. Lezl na Kilimandžáro, absolvoval železné muže. Jen si oddechl od veslování," připomíná Doleček. Zatímco jeho svěřenec vyhrál všechny světové šampionáty od Londýna, Drysdale po vypuštěné sezóně 2013 dojel dvakrát stříbrný. A v pravý čas znovu udeřil.

„Samozřejmě je to člověk na svém místě, velká osobnost a ty vítězí," smekl před Drysdalem Synek. I on má svou nechtěnou zásluhou na sobotním Novozélanďanově triumfu. Právě souboje s českým skifařem Drysdalea zocelily. „S Ondřejem jsem prohrál finiše na posledních dvou světových šampionátech. Teď jsem se z toho poučil," vyprávěl.

Ještě ve čtvrtfinále se pětinásobný mistr světa přitom příliš nezdál ani kouči Dolečkovi. „Tak se tam plácal, dřel. Ale ve finále už jel perfektně," uznal zkušený kouč. „Prognózy se můžou dělat, ale finále rozhoduje, komu to jak sedne. A přece jen Drysdale je zkušený závodník. Sice mu chvilku trvalo, než se ve skifu zabydlel, ale už se v něm zabydlel poměrně dobře," pousmál se Doleček.

Reklama

Související témata: