Hlavní obsah

Vzpěračské giganty sledoval Orság s otevřenou pusou

Rio de Janeiro

Úžas, zklamání i spokojenost. Pestré pocity provázely olympijské představení českého vzpěrače Jiřího Orsága na hrách v Riu. Při zápolení v zaplněné hale Rio Centro v báječné kulise obsadil osmé místo, čímž si o jednu příčku pohoršil proti vystoupení v Londýně.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Jiří Orság během olympijského závodu v kategorii nad 105 kg.

Článek

Brazilci měli ve hře vlastního reprezentanta, a tak vytvořili v hale velmi bouřlivou kulisu. Bláznivě tančili na tribunách, dupali do rytmu pouštěných písní...

„Projevil se temperament místních lidí. V Londýně byla super atmosféra, ale tohle ji předčilo. Bylo to živé, bouřlivé a mně to dodávalo energii," popisoval Orság, jak vnímal šílící publikum.

Šest tisíc fanoušků dostával do varu nejen domácí 154,5 kilogramů vážící Fernando Saraiva, ale i výkony ostatních vzpěračů. Třikrát padl světový rekord, přičemž hlavní favorit a obhájce zlata Iránec Salímíkordasíabí po přepsání historických tabulek v trhu (216 kg) nezvládl základní váhu v nadhozu. Triumf tak po světového rekordu ve dvojboji (473 kg) slavil Gruzínec Talachadze.

„Za šestnáct let vzpírání jsem neviděl tak natřískanou startovní listinu. Byl to masakr, naprosto úžasný závod. Nikdy jsem nic takového nezažil a vše sledoval s otevřenou pusou," přiznával Orság, že zápolení vzpěračských gigantů bylo zážitkem i pro samotné aktéry.

S osmým místem byl spokojený

Sám snil o vylepšení vlastních rekordů. „Doufal jsem, že udělám přes 430 kilogramů. Chtěl jsem utrhnout přes 190 a nadhodit přes 240, přičemž nevyšlo ani jedno. Z výkonu jsem zklamaný, z umístění ne. Ani v koutku duše jsem nedoufal, že budu tak vysoko. S osmou příčkou jsem moc spokojený," přiznával Orság, jenž v trhu zvládnul 185 kilogramů a v nadhozu přidal 240 kg. Osobní rekordy přitom zní 187 kilogramů, 241 kilogramů.

„Ještě před třemi týdny jsem se cítil v tréninku fantasticky. Jenže moje příprava nebyla ideální. Měl jsem problémy s nohama, nemohl je zatížit na sto procent. Třeba dřepy jsem dělal na osmdesát. Přesto jsem v tréninku dával v trhu 192 kilogramů," krčil rameny Orság.

Na jeho výkonu se navíc podepsal i fakt, že pravou ruku, z níž mu vypadla činka v trhu při třetím pokusu, měl na dlani celou zkrvavenou. „Začala se mi trhat ruka, což vadí. Nemohl jsem se soustředit na pohyb," vysvětloval Orság.

V nadhozu pak při pokusu o 243 kilogramů nezvládl třetí pokus. „Šlo o technickou chybu. Když má člověk nad hlavou skoro čtvrt tuny, vše musí dělat automaticky, což se nestalo," lamentoval český vzpěrač po druhém olympijském vystoupení.

Reklama

Související témata: