Hlavní obsah

Kašli na víceboj, pojď dělat modeling, lákají Helceleta. Nepřichází v úvahu, ujišťuje

Rio de Janeiro

V zemi vícebojařských legend Roberta Změlíka, Tomáše Dvořáka a Romana Šebrleho teď zvládá nejlépe poskládat deset atletických disciplín Adam Sebastian Helcelet. Start v Londýně mu po souboji se Šebrlem ještě unikl, v Riu si odbývá olympijskou premiéru. A ze všeho je okouzlený.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet jásá po vrhu koulí, v kterém našel jen tři přemožitele.

Článek
Fotogalerie

„Super, opravdu super," nadšeně vykládá. „Atleti, kteří už byli na víc olympiádách, říkají, jak je to tu hrozné, mně se tady líbí. Snad kromě jídla a diváků, kteří fandí jen Brazilcům a na ostatní občas pískají," popisuje český vícebojař.

Před čtyřmi lety Helceletovi B limit na Londýn nestačil, což ho dodnes mrzí. „Všichni se o minulé olympiádě baví. Denča vypráví, jak tam skončila sedmá a já tam nebyl," lituje partner překážkářky Denisy Rosolové. „Když jsem přišel na start stovky, říkal jsem si, že kdybych měl už jednu olympiádu za sebou, neměl bych takové nervy. Sice je to soutěž na úrovni mistrovství světa, ale náboj olympiády je přece jen něco jiného," poznal Helcelet, jenž skončil na loňském mistrovství světa v Pekingu jedenáctý. V Riu je po prvním dnu čtrnáctý.

Svůj zatím největší úspěch ale vybojoval letos v Amsterdamu, skvělou stíhačkou získal evropské stříbro. A kromě něj si přivezl i sérii modelingových snímků od nizozemského fotografa. „Známe se už dlouho, fotí holandské vícebojaře a asi čtyři roky mi psal, že něco nafotíme a budu na tom moct rozjet kariéru," vyprávěl.

Snímky s medailí i v prádle tak vyfotil krátce po závodech. „Byl z toho unešený, říkal, ať se vykašlu na desetiboj, že to je dřina, a dělám modela. Což tedy nepřichází v úvahu, ale bavilo mě to," ujišťuje Helcelet. A reakce na fotky? „Občas mi napíší nějací gayové," směje se. Dalším focením by se ale nebránil, ostatně jeho koučem je Josef Karas, někdejší druhý nejhezčí muž planety. „Třeba bych mu mohl trochu konkurovat," vtipkoval vícebojař.

Reklama