Hlavní obsah

Zabavený mobil nepomohl, českou zápasnici semlel tlak

Rio de Janeiro

Zničená nezdarem, vzlykající a sotva lapající po dechu. Adéla Hanzlíčková se jako první české reprezentantka představila na olympijských hrách v zápase, ovšem na debut v Riu bude vzpomínat rozpačitě. Radost z výjimečné příležitosti kazí konec hned v prvním kole, kdy na technickou převahu slavila triumf Henna Johanssonová ze Švédska.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Adéla Hanzlíčková se brání tvrdým útokům Švédky Henny Johanssonové (vpravo).

Článek

„Nevím, co se stalo. Jako bych to ani nebyla já. Jen jsem čekala na chybu soupeřky, naprosto zbytečně. Jsem na sebe strašně naštvaná. Nepředvedla jsem své schopnosti," plakala Hanzlíčková a nebyla k utišení.

Dolehla na ni olympijská atmosféra. „Ten tlak mě trošku semlel. Když jsem viděla plnou halu lidí, na psychiku to zapůsobilo. A asi mi to trochu vzalo kuráž," přiznávala Hanzlíčková, když ji trenér marně konejšil.

„Je třeba si uvědomit, že Adéla trénuje dvoufázově teprve dva a půl roku, přesto dokázala být pátá na mistrovství Evropy, třetí na evropském šampionátu juniorů a dvakrát druhá na kontinentálním šampionátu do třiadvaceti let. V Tokiu se vrátí a bude výborná," ujišťoval trenér Milan Hemza.

Motivací Krpálkovo zlato

Hanzlíčková absolvovala olympijské vystoupení v hale, kdy judista Lukáš Krpálek vybojoval zlato. „Sledovala jsem každý jeho zápas a představoval pro mě obrovskou motivaci. Co jsem předvedla, to nebyl ani zlomek mého umění. Většinu zápasu jsem byla v nevýhodné pozici," naříkala Hanzlíčková.

Štvalo ji, jak se prezentovala. „Všichni kamarádi mi přáli, ať se daří. Dostala jsem spoustu plyšáků pro štěstí. V klubu vlajku, abych reprezentovala. A pak končím takovým způsobem," kroutila hlavou a po tvářích se jí valily proudy slz.

„Ještě nikdy nebyla tak zničená a zlomená prohraným zápasem. Snad když prohrála finále na mistrovství Evropy třiadvacítek... Vybrečí se. Měla velké očekávání, nenaplnilo se. Stovky lidí jí psaly, aby uspěla. Cítila strašnou odpovědnost. Už jí ráno před soutěží beru mobil, aby to nečetla. Rozptyluje to," vyprávěl Hemza, že ani zabavený zdroj komunikace Hanzlíčkové nepomohl.

Reklama