Hlavní obsah

Šutry a zase šutry. Nash trať v Riu nadchla

Rio

Hodně drsná je trať připravená pořadateli olympijského závodu horských kol v Riu. Uměle vybudovaný okruh zahrnuje mnoho technických překážek, které budou přetěžkou prověrkou schopností adeptů na zlaté medaile. Česká bikerka Kateřina Nash se přesto sobotního startu nemůže dočkat.

Foto: Iva Roháčková

Kateřina Nash.

Článek

„Okruh je nesmírně náročný fyzicky i technicky. Ale jsme na olympiádě, největším závodě, tudíž je vše v pořádku. Mně se moc líbí," vykládá osmatřicetiletá Nash, která absolvuje už pátou olympiádu. „Jsou tam šutry, další šutry, těžké skoky, písek... Vážně hodně zajímavé. Prostě v moderním bikovém stylu současnosti. Třeba ve srovnání s okruhem v Novém Městě na Moravě je to diametrálně odlišné. Žádné kořeny, žádný les. Celý prostor je otevřený, nikde žádný stín," přibližuje závodnice pocházející z Prachatic.

Její sobotní závod má navíc podle předpovědi provázet déšť, který může okruh změnit. „Mně ale nikdy nevadilo, když při závodě prší. Jen může být problém, že všichni mají trať najetou jen za sucha. V Evropě je proměna po dešti jasná, ale tady na šutrech a písku je to s otazníkem," krčí rameny Nash.

Ví, že olympiáda je něco víc

Na horském kole startovala už v Atlantě 1996 před dvaceti lety. Následně absolvovala v klasickém lyžování zimní hry v Naganu 1998 a v Salt Lake City 2012. Před čtyřmi lety se pak v Londýně představila znovu na biku. Se startem v Riu už ani nepočítala, ale nakonec o rok prodloužila kariéru. A je moc ráda. „Vím, že olympiáda je něco víc, něco důležitějšího. Chci, aby všechno bylo perfektní, tudíž jsem z dlouhodobého procesu vše podřídila Riu," vykládá zkušená závodnice.

V Atlantě při premiéře na biku dojela devatenáctá, v Londýně čtrnáctá. Forma při dvou velkých testech před cestou do Brazílie byla znamenitá. Skončila sedmá na MS a pátá při SP v Kanadě, posledním závodě před olympiádou. „Kdybych v krůčcích o dvě pozice pokračovala, budu nadšená," směje se. „Vždy chci bojovat o medaili. Ale takových je nás na startu deset. Výkon ostatních ovlivnit nemohu, můj bude maximální."

Reklama

Související témata: