Hlavní obsah

Doktora nadchla tenisová parta. V Riu opravoval, tmelil i slavil

Rio de Janeiro

Co olympiáda, to jiná úloha pro Martina Doktora. V Atlantě 1996 se stal dvojnásobným vítězem na kanoi, v Sydney 2000 byl vlajkonošem české výpravy. Startoval ještě v Aténách, na další hry do Pekingu už se neprobojoval. Do Londýna před čtyřmi lety cestoval jako šéftrenér kanoistické reprezentace, v Riu si odbyl premiéru jako šéf české mise.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Doktor.

Článek

Premiéru náročnou, ale podle ohlasu sportovců úspěšnou. „Práce bylo dost. Spal jsem tu v průměru asi tři a půl hodiny denně, když to spočítám. Ale makají všichni. Kvůli tomu tady jsme," vyprávěl Doktor.

Slova o dobré partě jsou koloritem většiny sportovních akcí, ale v Riu je účastníci her sami zmiňovali nezvykle často. „Hlavním důvodem je podle mě Martin Doktor, který je v tomhle naprosto výjimečný. Je pořád napůl sportovec. Cokoliv jsme tu dělali, šel jsem za ním a zeptal se, jak to cítí. A když si tím nebyl stoprocentně jistý, radši jsme se na to vykašlali. A také je dvojnásobný olympijský vítěz, takže je přece jen z hlediska sportovců náročnější ho poslat do háje," s úsměvem vyprávěl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Ještě před startem her Doktor strávil nejvíc času dojednáváním nejrůznějších oprav a chystáním pokojů v olympijské vesnici. „Ze začátku jsem řekl, že je nejhezčí, co jsem zažil, pak bych si za to nafackoval. Ale ona je nejhezčí, akorát jsou fušeři ti, co to dělali," popisoval Doktor.

Pak už do Ria přijeli sportovci a bývalý kanoista se jim snažil vytvořit co největší pohodu. „Ta soudržnost byla opravdu maximální. Trochu jsem se bál, jak to bude fungovat, až odjedou tenisté, ale bylo to pořád skvělé, atleti byli super, všichni se podporovali," chválil Doktor.

Právě tenisté pro něj byli příjemným překvapením. „Po těch rozpačitých událostech před olympiádou, kdy někteří nepřijeli, jsem byl strašně nadšený. Jasně, holky třeba mezi sebou mají nějaké třenice, ale byli tu všichni skvělá parta," cenil si Doktor, ale zásluhy na semknutosti týmu odmítal. „To není díky mně. Možná mám něco navíc v tom, že dokážu pochopit sportovce, vím, jak přemýšlejí. Ale ta parta byla jejich, nic uměle udělaného," ujišťoval.

Předseda ČOV Kejval vyzdvihl ještě jednu Doktorovu schopnost, která k úspěchům neodmyslitelně patří: „On je excelentní ve slavení." Bývalý kanoista ale svoji úlohu popisoval jinak. „Pro mě byl úkol, aby se to oslavilo, ale zároveň nebyl žádný problém," s úsměvem se pasoval do role hlídač oslavenců.

Reklama

Související témata: