Hlavní obsah

USA - Španělsko 101:72Americké basketbalistky poosmé vyhrály olympijský turnaj

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Americké basketbalistky už poosmé získaly zlaté medaile na olympijských hrách. Ve finále turnaje v Riu de Janeiro porazily Španělsko 101:72 a potvrdily tak svou dominanci, trvající na hrách i mistrovství světa od roku 1996.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Američanky Diana Taurasiová (vlevo) a Sue Birdová po triumfu ve finále.

Článek
Fotogalerie

Američanky na turnaji vyhrály všech osm zápasů, šestkrát překonaly stobodovou hranici a nejtěsnější výsledek uhrály v semifinále s Francií, kterou porazily o 19 bodů. Španělsko, za které hrály i dvě opory pražského USK Marta Xargayová a Laia Palauová, i tak slaví první olympijskou medaili v historii.

Španělky udržely s favoritkami kontakt jen do 14. minuty. Pak dovolily soupeřkám šňůru 10:0, nabraly dvoucifernou ztrátu a od té doby Američanky na hřišti dominovaly.

Vedle tradiční opory Diany Taurasiové, která byla s průměrem 15,4 bodu na utkání nejlepší střelkyní amerického výběru na turnaji, ve finále zazářila i zkušená rozehrávačka Lindsay Whalenová, autorka 17 bodů a šesti asistencí.

V dresu Španělska byla s 18 body nejlepší střelkyní Alba Torrensová. Xargayová přidala 12 bodů, další z opor českých mistryň Palauová dala sedm bodů a tři asistence.

Stejně jako Španělsko získaly poprvé v historii olympijskou medaili také srbské basketbalistky. Ty v boji o třetí místo porazily Francii 70:63 i díky další opoře USK Praha Sonje Petrovičové, která byla klíčovou postavou rozhodujícího úniku. Francouzky tak nenavázaly na stříbro z Londýna.

Srbky mají bronz

Mistryně Evropy ze Srbska měly od začátku navrch, ale Francie se i bez klíčové opory Céline Dumercové držela. Dlouho se nedařilo opoře českých mistryň z USK Petrovičové, která za první půli nedala ani bod. Vše si ale vynahradila v rozhodující třetí čtvrtině, ve které dala všech svých deset bodů.

Za stavu 40:37 pro Francii předvedly Srbky pod vedením Petrovičové šňůru 16:0 a získaly rozhodující vedení, které si už pohlídaly až do konce.

Nejlepší střelkyní vítězek byla s 18 body pivotka Jelena Milovanovičová. Stejný počet bodů dala na opačné straně Endy Miyemová. Petrovičová přidala k deseti bodům také čtyři doskoky, dvě asistence a tři důležité získané míče. S průměrem 14,6 bodu na utkání byla druhou nejlepší střelkyní Srbska na turnaji.

Basketbal - ženy:
Finále:
USA - Španělsko 101:72 (21:17, 49:32, 81:49)
Nejvíce bodů: Taurasiová a Whalenová po 17, Mooreová 14, Stewardová 11 - Torrensová 18, Xargayová 12, Ndourová a Domínguezová po 11.
O 3. místo:
Francie - Srbsko 63:70 (10:18, 27:27, 42:55)
Nejvíce bodů: Miyemová 18, Ayayiová 10, Yacoubouová 7, Grudaová 6 - Milovanovičová 18, A. Dabovičová 11, Petrovičová a Pageová po 10.
Další pořadí:
5. Austrálie,
6. Turecko,
7. Kanada,
8. Japonsko,
9. Bělorusko,
10. Čína,
11. Brazílie,
12. Senegal.

Reklama