Hlavní obsah

Skrytá tvář olympijského šampióna Kulhavého? Byznys, děti a Beskydy

Radek Malina (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Jezdí v luxusním Maserati, čte časopisy o nemovitostech či byznysu, a když vymění dres za oblek, vypadá jako model. Nezasvěcení pak mnohdy netuší, že stojí tváří v tvář olympijskému vítězi Jaroslavu Kulhavému. Rodák z Ústí nad Orlicí si po zlatém triumfu v Londýně před čtyřmi lety plnil sny, současně však nezapomínal, odkud vzešel.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

„Mým úspěchem na olympiádě se podařilo zpropagovat horská kola. Začala jezdit spousta dětí, u nichž vzrostl zájem o kola, a já se po Londýnu snažil cyklistice něco vrátit. Něco mi dala a nejsem typ člověka, který by ze svého sportu jen bral a vydělával na něm. Uvědomuji si, že musím také něco vrátit," vykládá Kulhavý.

Část svého času obětuje pro děti koketující s cyklistikou. „Podporuji Junior Trophy, což je součást seriálu Kola pro život. Snažím se mladé podpořit, poradit, motivovat. Myslím, že může být pro lidi fajn, když při seriálu nejedu na výsledek a oni se mohou svézt se mnou. Věřím, že tím pomáhám cyklistce," přemítá borec týmu Specialized.

Výrazně oživil cyklistiku i v rodném městě, kde sám začínal. „Tým tam moc nefungoval. Stal jsem se tudíž patronem seriálu Hledá se vítěz, což probíhá v Pardubickém kraji. Je to vlastně i nábor dětí ze škol, aby začaly závodit. A na to navazuje i Tým a závod Ústecké schody, kde startují i elitní jezdci z Česka," vysvětluje obhájce olympijského zlata.

Věří, že případný úspěch v Riu jeho aktivity ještě podpoří. „Když budu skákat o tyči a udělám medaili, asi zase tak velký boom nenastane a padesát tisíc lidí si nepůjde koupit tyč. Ale cyklistika, golf a snowboarding jsou nejprovozovanější sporty na amatérské úrovni. S kolem je to pak úplně nejsnadnější. Stačí jen vůle," vypočítává Kulhavý.

Investuje do nemovitostí, relaxuje v domácí sauně

O tématu mluví zasvěceně. A nejen ve vztahu k cyklistice. Málokdo tuší, jak moc se olympijský šampión zajímá o ekonomii ve sportu. „Hodně čtu. Odborné časopisy o sportu, cyklistice a nemovitostech. Je to spojené s mými investicemi a byznysem. Nějaké finance jsem uložil do několika nemovitostí. Sleduji trh už několik let. Myslím, že to je nejjistější prostředí pro investice. Hned po vlastním těle," směje se Kulhavý v narážce na fakt, jak moc musí olympijský šampión dbát o svoji tělesnou konstituci, která je pro něj stále to nejdůležitější.

I proto má v domě místnost vyhrazenou pro posilovnu a trenažér, nechybí ani sauna. „Je super, když si ji mohu zapnout i doma. Hodně ji využívám. Když jsem pak někde na hotelu, kde jsou různé druhy, rád je testuji. Jde o super relax," lebedí si olympijský šampión.

Jeho dalším velkým koníčkem je jídlo. „Společně s kávou jde o největší oddech a uklidnění po sportovním výkonu," připouští Kulhavý, který už částečně přesídlil z rodného města do Beskyd.

„Pořídil jsem si v Čeladné apartmán. Vždy jsem chtěl být na horách. Pro cyklistiku jde o perfektní místo na trénink, z českých hor snad nejlepší. A navíc přítelkyně pochází z Ostravy, která je pětadvacet minut cesty. Místní krajina mi dodává energii, mám tam I spoustu kamarádů a vše, co potřebuji k životu," říká Kulhavý.

Reklama