Hlavní obsah

Z Tour byl Vakoč paf. Únavu zahnaly tři kávy a španělská klasika

Rio de Janeiro

Léto plné nezapomenutelných zážitků prožívá český cyklista Petr Vakoč. Nejprve absolvoval v červenci prvně v kariéře Tour de France, nejtěžší etapový závod planety, nyní se chystá v Brazílii k debutu na olympijských hrách.

Foto: facebook Petra Vakoče

Český cyklista Petr Vakoč.

Článek

„Tour byla naprosto neuvěřitelná. Atmosféra i vše spojené se závodem bylo něco, co jsem nezažil a upřímně ani z vyprávění nevěřil, že to tak je," přiznává čtyřiadvacetiletý Vakoč, jak byl z nejprestižnější cyklistické bitvy paf.

„A olympiáda pro mě představuje po nedělním příletu trošku chaos. Je tu všude hrozných lidí. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientoval. Naštěstí jsem měl zkušenost z Evropských her v Baku minulý rok, byť pořád šlo jen o slabý odvar," směje se jezdec stáje Etixx Quick Step.

„Třeba v jídelně jsem rezignoval, že bych si vybíral. Prostě zvolím jednu frontu a dám si, co u pultu je. K tomu salát. Upřímně jsem doufal v lepší jídlo. Zatím jsem nenarazil na nic, abych si šel přidat. Ale zase žádná z mnou testovaných pochutin nebyla nekonzumovatelná."

Olympijský závod ještě neřešili

Přiznává, že po Tour de France byl totálně vyřízený. „Hrozná únava, ani jsem nebyl schopný pořádně spát. Když jsem si minulý pátek představil, že v sobotu jedu Klasiku San Sebastian, byl jsem si jistý, že nedokončím," vykládá. „Ještě na startu jsem byl rozespalý a to jsem si dal tři kávy, což běžně nedělám. Roman Kreuziger mě uklidňoval, že za sto padesát kilometrů se rozjedu. A fakt to tak bylo. Objel jsem pěkný závod, který mě nakopnul. Probral jsem se a cítím se dobře. Nohy jsou v pohodě a na sobotu bych měl mít dobrou formu," přemítá Vakoč.

Stejně jako při Tour de France, kde se musel obětovat pro lídry svého týmu, bude i v Brazílii plnit roli domestika. Tentokrát bude pracovat pro krajana Leopolda Königa. S kolegy zatím ale plány na sobotní závod neřešili. „Ještě je dost času. Když jsme se navíc sešli v úterý k prvnímu tréninku, viděli jsme se po dlouhé době. Jeli jsme dvě a půl hodiny a řešili jiné věci," přiznává Vakoč.

A co že se tak normálně mezi cyklisty po dobu 150 minut v sedle řeší? „První dojmy z Ria, protože tři jsme na prvních hrách. Také jsme hodnotili poslední závody a cyklistické přestupy. Velkým tématem byl přesun Sagana do týmu Bora. A pochopitelně osobní život," culí se Vakoč nad tématy debat. Však se nadarmo neříká, že cyklistický peloton je facebook na kolech...

Reklama

Související témata: