Hlavní obsah

Sáblíková v Riu: Nervozita, žolíky a životní forma

Radek Malina (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Pět set kilometrů v nohách na brazilských silnicích má Martina Sáblíková, česká reprezentantka usilující o start na olympijských hrách v Riu v časovce. Trojnásobná zlatá medailistka ze zimních her v rychlobruslení nemá start jistý, je odkázána na rozhodnutí arbitráže, která zasedne o víkendu. Přesto dře v tréninku na sto procent.

Foto: Sport.cz

Martina Sáblíková v přípravě na olympijskou časovku v Riu. Vyjde to?

Článek

Sáblíková přiletěla do Ria v pátek a usadila se dočasně dvě stě kilometrů za městem, kde trénuje. „Za pět dnů jsem najela pět set kilometrů. Z toho polovinu na časovkářském speciálu. Cítím se v pohodě," vykládá Sáblíková v lobby hotelu s výhledem na pláž, když ve čtvrtek dorazila do Brazílie.

Schůzka se Zemanem a prohlídka trati

Před obědem absolvovala schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, následně s šéfem Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. A odpoledne ji čekala pod dohledem trenéra Nováka a cyklistického reprezentačního trenéra Tomáše Konečného prohlídka trati, kde se středeční olympijská časovka pojede.

„Ve středu Martina absolvovala test v podobě šesti rychlých úseků v kopcovitém profilu. Průměr se pohyboval mezi osmačtyřiceti až padesáti kilometry v hodině. Má životní formu," přesvědčuje trenér Petr Novák.

Sáblíková dlouho žila v přesvědčení, že místo v časovce si vybojovala na loňském MS v Richmondu. Pak ale Mezinárodní cyklistická federace zveřejnila konečný seznam pozic jednotlivých států pro olympijské hry, kde Česko mezi ženami vůbec nefigurovalo. Teď se pokusí česká šampiónka získat místo ve zrychleném řízení sportovní arbitráže CAS, která zasedá v Riu. I proto se Sáblíková chystá přímo v Brazílii.

Hlavu vypnout nedokáže

„Stejně bych trénovala, tak jsem alespoň změnila prostředí," bere vše s nadhledem. Nijak přitom netají, že blížící se konečný verdikt jí na pohodě nepřidává. „Aklimatizaci jsem zvládla super. Poslední dva dny jsem ale skoro nespala. Je to důsledek nervozity. Na kole na arbitráž nemyslím, ale večer o samotě v pokoji hlavu vypnout nedokážu," krčí rameny Sáblíková.

K rozptýlení přispívá skupina, která pomáhá české reprezentantce v přípravě. Kromě trenéra Nováka je na místě stálý člen týmu Sebastian Druszkiewicz a také David Trávníček z agentury Sport Invest, která rychlobruslařku a cyklistku zastupuje. „Jsou super, nedovolí mi propadnout nějaké depresi. Po večerech hrajeme žolíky. Ale vyhrávat mě nenechávají," směje se Sáblíková.

Byla překvapená z ohleduplnosti brazilských řidičů. „Občas projede hodně blízko nějaký autobus, ale jinak jsou místní v pohodě. Občas zatroubí pro povzbuzení, nebo mávají na pozdrav. I kvalita silnic je velmi dobrá," lebedí si Sáblíková, která má v dějišti her dva časovkářské speciály, jedno silniční kolo a spoustu náhradních komponentů.

Byla ráda, že dostala šanci prostudovat trať určenou na časovku. „Na den jsem změnila prostředí. A je hodně důležité vědět, co mě čeká, pokud při arbitráži uspěju," říká Sáblíková. „Nastudujeme sedmnáctiprocentní stoupání, hlavně kvůli převodům. Klíčové úseky si nahrajeme," přibližuje záměry Novák. Je přesvědčený, že i přes trnitou cestu bude jeho svěřenkyně v případě úspěchu u arbitráže schopná vynikajícího výkonu. „V hlavě vše zvládá dobře. Jestli dostane zelenou, soupeřky se musí obávat," přemítá Novák.

Reklama

Související témata: