Hlavní obsah

U cyklistického lídra se probouzejí vzpomínky na tábor: Ale kopřivami mě tu nešlehají

ram (Rio de Janeiro)Právo

Premiéru na olympijských hrách absolvuje v sobotu český cyklista Leopold König. Osmadvacetiletý borec má na kontě sice start na všech největších etapových závodech světa, ale start v některém ze závodů pod pěti kruhy se rodákovi z Moravské Třebové vyhýbal. Jaké jsou dojmy člena nejbohatšího týmu světa z pobytu v olympijské vesnici v Riu?

Foto: Sport.cz

Český cyklista Leopold König v dějišti her.

Článek

„Působí to na mě velmi svěžím dojmem, atmosféra je uvolněná. Vůbec jsem neměl pocit, že se za pár dnů bude bojovat o medaile z největší sportovní akce světa. Spíše jsem vše vnímal jako pionýrský tábor, nějaké dobrodružství. Když jsem mluvil s rodiči, tak si máma dělala srandu, že jsem přece nikdy nebyl na pionýrském táboře. Přitom jsem byl. A ještě mě šlehali kopřivami, protože jsem nedal slib v rámci tábora," směje se König při vzpomínce na mládí.

Bez potíží se vyrovnal i frontami v olympijské jídelně, ač jsou cyklisté pověstní tím, že šetří každým krokem, aby neplýtvali energií. „Pro nás je super, že bydlíme hned naproti a máme to jen pár metrů. Fronty nejsou tak velké. Člověk nesmí být moc hrr a hned se loktovat o vidličku či tácek. Může jít i o zážitek, jsme v zajímavé atmosféře. Se Zdeňkem Štybarem jsme řešili, že moc nepoznáváme sportovce. Ale je fajn, sedět u stolu se zástupci jiných odvětví a předat si pohled na cestování, trénink či stravu. Je to hodně jiné, než cyklistická rutina."

Až bude v sobotu na startu, mělo by pražit slunce. König se ale teplot nebojí. „Etapu při Vueltě jsem vyhrál, když bylo přes třicet. Na Tour jsem při těžké horské etapě s dojezdem na kopec rovněž při teplotách přes třicet byl třetí. Veliká vedra mi sedí," nebojí se König.

Lídr české formace je nadšený z profilu. Závodníky čeká téměř 250 kilometrů a přes pět tisíc nastoupaných metrů. „V konci asi zůstanou lidé na jednorázovky a vrchaři. Může to být velmi selektivní. Nicméně za každou zemi startuje pět lidí, takže třeba nebude nikdo chtít diktovat tempo a bude to závod nástupů. Nebo se bude rozhodovat v posledním kopci," přemítá König.

Reklama