Hlavní obsah

Bláznivý závod! Zlato vynahradí chvíle, kdy jsem byl blízko úspěchu, má jasno vítěz silniční bitvy

Rio de Janeiro

Belgičan Greg van Avermaet patřil do okruhu favoritů silničního závodu pod pěti kruhy v Riu de Janeiro. Snažil se hlídat si vývoj v čele závodu, přesto se hlavní pozornost upírala dlouho k jiným. Nakonec se však právě na něho usmálo štěstí - tentokrát už nezůstal jen tím, kdo měl úspěch na dosah, a na pomyslném olympijském trůnu nahradil Kazacha Alexandra Vinokurova.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Olympijský vítěz v cyklistice Greg van Avermaet z Belgie.

Článek
Fotogalerie

"Tohle je opravdu moc pěkný okamžik. Získat zlato je ten nejlepší pocit. Už jsem byl poměrně mnohokrát blízko (velkému úspěchu), ale nevyhrál jsem. Ale tohle vítězství mi to všechno vynahrazuje," radoval se Van Avermaet, druhý Belgičan v historii s olympijským cyklistickým zlatem ze silnice po Andrém Noyelleovi, jenž triumfoval v Helsinkách 1952.

Jeho úspěch ve vyčerpávajícím klání na téměř 238 kilometrů dlouhé trati nijak nesnižuje ani to, jak se do boje o zlato nakonec dostal. "Bláznivý závod", jak označil zápolení poblíž Atlantského oceánu druhý v pořadí Jakob Fuglsang z Dánska, se totiž z velké části rozhodl v závěrečném sjezdu, kdy ve velké rychlosti spadli Kolumbijec Sergio Henao a především italský "Žralok z Messiny" Vincenzo Nibali.

V čele zůstal v tu chvíli osamocený Polák Rafal Majka, ale do cíle to měl dlouhých 12 kilometrů. Zkusil zabojovat, ale nakonec ho ve finiši dohnaly křeče. Belgičan se tak potřeboval ve spurtu vypořádat hlavně s Fuglsangem. A ten poměrně brzy rezignoval.

"Bylo tam docela hodně pádů a já se začínal porozhlížet okolo. Když jsem pak viděl pád Nibaliho, byl jsem zmatený z toho, kolik by mohlo být ještě dalších jezdců na silnici před námi. Spolupracovali jsme s Fuglsangem a uviděli Majku. Věděli jsme, že to je možné," komentoval Van Avermaet okamžiky, kdy ztráceli na Poláka 20 až 25 sekund.

"A v závěru to šlo potom perfektně - měl jsem takové nohy, jak jsem jen potřeboval. Bylo to hektické, ale všechno šlo dobře. Každý říkal po celý týden, že může vyhrát kdokoliv. Jsem za zlato moc šťastný," prohlásil jednatřicetiletý rodák z Lokerenu.

Reklama

Související témata: