Hlavní obsah

Silniční závod žen vyhrála Nizozemka Van der Breggenová, Van Vleutenová z prvního místa ošklivě upadla

Aktualizováno

Olympijskou vítězkou v silničním závodu s hromadným startem se v Riu de Janeiro stala po dramatickém finiši Nizozemka Anna van der Breggenová. Ve spurtu předčila Švédku Emmu Johanssonovou a Italku Elisa Longovou Borghiniovou.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Nizozemka Anna van der Breggenová se raduje z vítězství v olympijském závodě.

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletá vítězka vystřídala na olympijském trůnu krajanku Marianne Vosovou. Obhájkyně zlata z Londýna a mimořádně všestranná cyklistka se dnes musela spokojit s devátou příčkou, další z hlavních favoritek Britka Elizabeth Armitsteadová dojela pátá.

Závod na 136,9 kilometru měl mimořádně dramatický závěr. V čele byly ještě při posledním sjezdu další Nizozemka Annemiek van Vleutenová s Američankou Marou Abbottovou. Jenže Van Vleutenová měla hodně ošklivý pád necelých 11 kilometrů před cílem, když dostala v zatáčce smyk a po dopadu na obrubník se dlouho vůbec nehýbala. Podle prvních informací utrpěla těžký otřes mozku, její stav je vážný, ale je mimo ohrožení života.

Abbottová sice krátce poté najela na závěrečnou rovinu se čtyřicetivteřinovým náskokem, jenže stíhací jízdě tria pozdějších medailistek v posledních metrech neodolala a vyčerpaná dojela bez cenného kovu.

Češky ve startovním poli chyběly

Na totožnou trať, jakou v sobotu absolvovali muži, jen s méně koly na okruzích Grumari a Vista Chinesa, vyrazilo bez české účasti takřka sedm desítek žen. Armitsteadová musela brzy měnit kolo, ale po pár kilometrech se bez větších problémů dotáhla k pelotonu.

Jako první zkusila štěstí v úniku Belgičanka Lotte Kopecká, jejíž náskok na peloton postupně narostl až na pět minut, ale to už ji pronásledovala Němka Romy Kasperová.

Po třetině závodu byla Němka pohlcena a na zteč se vydaly Giorgia Bronziniová (Itálie), Ellen van Dijková (Nizozemsko) a Anna Plichtaová (Polsko), k nimž se po chvilce dotáhla Němka Trixi Worracková a poté i Američanka Kristin Armstrongová.

Jenže 65 kilometrů před cílem úniky skončily a začínalo se nanovo. Worracková byla i v dalším pokusu, kdy zkusila ujet sedmičlenná skupina s Vosovou a kromě dalších také Francouzkou Pauline Ferrandovou-Prévotovou. I tento nástup vzal poměrně brzy za své po zvýšené aktivitě Američanek.

Dvacet kilometrů před cílem se oddělily Van der Breggenová a Van Vleutenová, jimž sekundovaly Abbottová s Borghiniovou, stíhat je brzy začala osamocená Johanssonová.

Poté, co pád vyřadil ze hry Van Vleutenovou - v prakticky totožném místě jako v sobotu Itala Vincenza Nibaliho, jenž si zlomil obě klíční kosti - Abbottová šlapala ze všech sil do pedálů. Jenže trio za jejími zády hodně povzbudilo, když mělo vedoucí ženu závodu v dohledu. Odkrajovalo vteřinu za vteřinou a úspěch se dostavil.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - silniční:
Závod žen s hromadným startem (136,9 km):
1. Van der Breggenová (Niz.) 3:51:27
2. Johanssonová (Švéd.)
3. Longová Borghiniová (It.) všechny stejný čas
4. Abbottová (USA) -4
5. Armitsteadová (Brit.)
6. Niewiadomová (Pol.)
7. Oliveiraová (Braz.)
8. Neffová (Švýc.) všechny -20

Reklama