Hlavní obsah

Tři zlomené obratle, otřes mozku. Budu v pohodě, vzkázala cyklistka po děsivém pádu

Rio de Janeiro

Tři zlomené obratle, otřes mozku, odřeniny, tržné rány. Hrozný výčet zranění. Annemiek van Vleutenová, nizozemská cyklistka, však po pádu v hromadném závodě na olympijských hrách v Riu tak děsivou bilanci musela brát. Milióny fanoušků se báli o její život.

Foto: Bryn Lennon, ČTK/AP

Nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová.

Článek
Fotogalerie

Zbývalo jí jedenáct kilometrů do cíle. Při sestupu z vrcholu Vista Chinesa, kde přišel o zlatý sen o den dříve Ital Nibali, byla v čele závodu. Jenže při přejezdu středové čáry ztratila kontrolu nad kolem a neřízeně letěla vzduchem. Zády trefila vysoký betonový obrubník, hlava se jí nepřirozeně zkroutila.

„Byla jsem opravdu v šoku, když jsem viděla, jak bezvládně leží. Nevypadalo to vůbec dobře. Myslela jsem, že je mrtvá," přiznala Anna van der Breggenová, vítězka závodu a krajanka nešťastnice. „Strašidelný pád. Jen jsem se modlila, aby žila," říkala Emma Johanssonová, stříbrná Švédka. I další závodnice přiznávaly, že pohled na nehybné tělo je tak vyděsil, že zbytek sjezdu prakticky probrzdily.

Probrala se při transportu do nemocnice

Nizozemská cyklistka se při transportu do nemocnice probrala a komunikovala s lékaři. Během noci absolvovala všechny lékařské prohlídky a v pondělí ráno brazilského času už nizozemští žurnalisté referovali, že je z nemocnice propuštěna. „Jsem zraněná, polámaná, ale budu v pohodě," napsala na sociálních sítích Annemiek van Vleutenová. „Jsem také mimořádně zklamaná, protože jsem jela nejlepší závod své kariéry," doplnila ještě cyklistika, která se v Riu podruhé narodila.

Bývalý fenomenální cyklista Chris Boardman odsoudil pořadatele s tvrzením, že v místech závodu se vůbec nemělo o olympijské medaile soutěžit. „Jsem vážně naštvaný. Když jsem viděl cesty a jejich okolí, říkal jsem si, že kdo tady spadne, nemá žádnou šanci vstát a pokračovat. Trasa byla technická, tudíž nebezpečná. A lemovalo ji příliš mnoho hran."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.