Hlavní obsah

Sáblíkovou čeká noc v nejistotě. O právu startovat v časovce se dozví v úterý

ram (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Martina Sáblíková se verdikt o možnosti startu ve středeční časovce na olympijských hrách během pondělí nedozvěděla. Trojnásobná zlatá olympijská medailistka v rychlobruslení usiluje o právo startu prostřednictvím slyšení před sportovní arbitráží CAS, která měla ve zrychleném řízení rozhodnout během pondělí. Jenže vpodvečer brazilského času oznámila, že verdikt vynese až v úterý ráno brazilského času (po poledni SELČ).

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková stále žije v nejistotě. Postaví se na start středeční časovky?

Článek

„Panel se rozhodl dát nám k dispozici plné odůvodnění rozhodnutí, což svědčí o tom, že případu věnují velikou důležitost a nechtějí zveřejnit rozhodnutí bez plné argumentace, která k němu vedla," prohlásil Jan Šťovíček, předseda Legislativní komise ČOV.

Sáblíková dorazila v pondělí ráno před tříčlenný tribunál zasedající v hotelu Windsor přímo na pobřeží Atlantiku v tmavěmodrém kostýmku, a když jednání opouštěla, usmívala se. Před arbitráží ji doprovázel Jiří Kejval, předseda ČOV, a Martin Maisner, člen Legislativní rady ČOV.

Tribunál vyslechl argumenty navrhovatele, což byla Sáblíková, i protistrany v podobě Mezinárodní cyklistické federace. „Argumentovali jsme tím, že pravidla Mezinárodní cyklistické federace ohledně startu na hrách jsou diskriminační. Pravidlo, že závodnice musí jet na olympiádě silniční závod, aby mohla nastoupit do časovky, je nesmyslné. Jako extrémní příklad jsme uváděli, že Bolt také neběží maraton, aby mohl na start stovky," uvedl Martin Maisner, člen Legislativní rady ČOV.

Členové tribunálu si vyslechli i Sáblíkovou, pak došlo na doplňující otázky směřující k zástupcům UCI. „Každopádně na nás tribunál doplňující otázky neměl, zatímco na zástupce Mezinárodní cyklistické federace ano. A dotazoval se, zda v případě, že mezi muži nejlepší časovkář světa porážející soupeře o třídu nenastoupí do hromadného závodu, nesmí ani do časovky. Záporná odpověď se zástupcům arbitráže nelíbila," přiblížil Maisner, že naděje devětadvacetileté reprezentantky rozhodně nebyly nulové.

Sáblíková odpoledne vyrazila na trénink, pak zůstala v hotelu v dějišti her, kde čekala na verdikt. Ale marně. Prožila noc v napětí. Přitom už týden špatně spí. „Je to důsledek nervozity, nikoliv aklimatizace," posteskla si. Jaký bude verdikt, neměl nikdo tušení. „Předjímat rozhodnutí prostě nemůžeme," krčil rameny Štovíček.

Reklama

Související témata: