Hlavní obsah

Slukovou s Hermannovou vařil brazilský kotel. Tohle jsme ještě nezažily, shodly se

Rio de Janeiro

Na manýry z fotbalových stadiónů nejsou plážové volejbalistky zvyklé. Bučení při podání? Řev jak v kotli? Barbora Hermannová a Markéta Sluková okusily ve svém úvodním duelu na turnaji pravou brazilskou atmosféru.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová při utkání s Brazilkami.

Článek
Fotogalerie

Po nadějném vstupu a výhře v prvním setu 21:19 nad úřadujícími mistryněmi světa Agathou a Barbarou už Češky další dvě sady prohrály 17:21 a 11:15, k velké radosti publika sladěného do zeleno-žlutých barev.

Dvanáctitisícová montovaná tribuna na pláži Copacabana se přitom zaplňovala postupně. Ke konci zápasu ale už zbývalo jen pár volných míst a diváci se rozvášnili. „Nezažila jsem větší publikum a stadión," přiznávala Hermannová.

Ani její parťačka, která už je na své druhé olympiádě, si v historii svých zápasů nevybavila podobnou kulisu. „V Londýně byla taky spousta fanoušků. Ale tam nebučeli, jak jsme se dotkly míče. Pro mě to byla hodně zajímavá zkušenost," líčila Sluková. Dosud nejvíc fanoušků zažila na turnaji v Klagenfurtu, který je právě svou kulisou vyhlášený. „Ale tolik diváků nebývá ani tam," porovnávala.

Publiku podporu soupeřek nezazlívala. „My čekaly, že to bude hrozné. Ale oni prostě jen chtějí fandit Brazilcům. Nemyslí to osobně, jen mají to povzbuzování hozené jinak," věděla Sluková a byla ráda, že takový zápas má za sebou hned na úvod turnaje.

Plážový volejbal nevyžaduje absolutní ticho při výměnách jako třeba tenis, ale vytěsnit z hlavy hukot tisíců diváků není pro hráčku chystající se na servis snadné. „Člověk drží míč a lidi mu řvou za zády, není to úplně příjemné," přiznávala Sluková.

Ani v bouřlivé kulise se ale Češky nedopouštěly mnoha nevynucených chyb, až do koncovky rozhodujícího setu byly ve hře o překvapení na úvod turnaje. „Akorát jsme Brazilky ve třetí sadě nezatlačily servisem tak jako třeba v tom prvním. A když se to povedlo, nenahrály jsme si balón tak, abychom ho mohly složit," zalitovala Hermannová.

Šanci na reparát budou mít proti Španělkám Lilianě a Else (v úterý od 3.00 SELČ), které jako jeden z pouhých dvou ženských párů v olympijském turnaji hrají ve stejném složení jako před čtyřmi lety v Londýně. „Jsou hodně zkušené a sehrané. My s nimi hrály v tomto složení jen jednou asi před půl rokem, kdy jsme vyhrály, ale to byl začátek sezóny po přípravě. Bude to boj," tuší Sluková. Španělky ve svém prvním zápase ve skupině zdolaly argentinský pár Gallayová, Klugová 2:0 na sety.

Reklama