Hlavní obsah

Španělé začali obhajobu stříbra prohrou s Chorvaty

Rio de Janeiro

Olympijský turnaj basketbalistů má za sebou první překvapení. Obhájci stříbrných medailí a mistři Evropy Španělé hned na úvod prohráli 70:72 s Chorvatskem. A to i přesto, že vedli ve druhém poločase už o 14 bodů.

Foto: Jim Young, Reuters

Chorvaté Roko Ukič (10) a Dario Šarič se radují, vpravo zklamaný Španěl Pau Gasol.

Článek

Španělé přijeli do Ria jako jeden z favoritů na medaile, ale hned v prvním zápase dostalo jejich sebevědomí ránu. Přitom ještě 13 minut před koncem vedli 50:36 a nic nenasvědčovalo tomu, že by neměli vyhrát. Jenže Chorvaté se ještě do konce třetí čtvrtiny šňůrou 9:0 vrátili do hry.

Klíčový okamžik nastal minutu a půl před koncem, kdy Krunoslav Simon získal míč a nájezdem do koše poslal Chorvatsko do vedení 69:67. Španělé následně minuli tři střelecké pokusy a dali soupeři šanci rozhodnout z trestných hodů. V poslední vteřině se ještě snažil o vyrovnání Pau Gasol, ale pokus hvězdy NBA skvěle zblokoval Dario Šarič.

"Viděl jsem, že bude muset střílet. Tak jsem vyskočil dříve a trefil jsem se. Mám z toho radost, protože se mi v útoku nedařilo, neměl jsme rytmus. Vzali to ale za mě ostatní a já pomohl v obraně. Jen to ukazuje, že máme tým, který tu může něčeho dosáhnout," prohlásil Šarič.

Gasol přitom do té doby táhl španělský tým 26 body a devíti doskoky, ale klíčový moment nezvládl. Nikola Mirotic přidal 19 bodů.

Na straně Chorvatska zářil Bojan Bogdanovič, autor 23 bodů. Šarič sice dal jen pět bodů, ale před vstupem do NBA znovu ukázal svou univerzálnost. Solidně bránil Gasola a přidal sedm doskoků a pět asistencí. Chorvaté v poslední čtvrtině získali 10 útočných doskoků, což jim pomohlo k obratu.

"Je to velké vítězství, které bude mít ohlas po celém světě. Předvedli jsme skvělý výkon, především v obraně. Ale zatím je to jen jedno vítězství," řekl chorvatský trenér Aleksandar Petrovič. "Naším cílem je mít minimálně tři výhry ve skupině a i proti dalším soupeřům, jako je Argentina, budeme potřebovat takový výkon," dodal Petrovič, jehož svěřenci se ve skupině B utkají také s Litvou, Nigérií a Brazílií.

Reklama