Hlavní obsah

Švédsko - Brazílie 0:0, 4:3 na pen.Švédské fotbalistky po USA vyřadily z OH i domácí Brazilky

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Fotbalistky Švédska po obhájkyních olympijského zlata Američankách vyřadily v Riu i favorizovanou Brazílii. Po bezbrankové remíze v základní hrací době i prodloužení zvítězily 4:3 v penaltách a jsou prvními finalistkami. O titul se utkají s Němkami, které porazily Kanadu 2:0. Pro oba týmy jde o premiérovou účast v olympijském finále, dosud hrály nejlépe o třetí místo.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Brazilky Rafaelle (vlevo) a Erika (vpravo) utěšují po semifinálové prohře se Švédskem svoji kolegyni Martu.

Článek

Brazilky, mohutně podporované domácím publikem, i Švédky na turnaji již jeden rozstřel absolvovaly ve čtvrtfinále. Evropanky si v něm poradily s favorizovanými Američankami, domácí zase vyřadily Austrálii. Jihoameričanky zaváhaly v penaltách dvakrát, jejich soupeřky jen jednou.

Domácí fotbalistky doplatily v play off turnaje na slabou produktivitu, Austrálii ani Švédsku celkem 240 minut nedaly gól. Dnes navíc měly ze hry méně šancí, jejich evropské soupeřky v několika případech doplatily jen na vychýlenou mušku. V základní skupině Brazilky přitom Seveřanky rozdrtily pohodlně 5:1.

Německé hráčky předvedly dosud nejlepší výkon na turnaji a Kanadě oplatily porážku 1:2 ze základní skupiny. Skóre otevřela ve 20. minutě z penalty Melanie Behringerová, po hodině hry zvýšila její spoluhráčka ze záložní řady Sara Däbritzová.

Němky získají čtvrtou olympijskou medaili. V letech 2000, 2004 a 2008 však vždy braly bronz a ve finále si zahrají poprvé, podobně jako Švédky. Bronz v roce 2004 v Aténách získaly v utkání o třetí místo právě proti Švédkám (1:0), pro které to byla jediná účast v nejlepší čtyřce.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Fotbal - ženy:
Semifinále:
Rio de Janeiro:
Švédsko - Brazílie 0:0 po prodl., na pen. 4:3
Belo Horizonte:
Německo - Kanada 2:0 (1:0)
Branky: 20. Behringerová z pen., 60. Däbritzová.

Reklama

Související témata: