Hlavní obsah

Němky získají pro Evropu první medaili v plážovém volejbalu

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Němky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová jsou prvními Evropankami v historii, které získají na olympijských hrách medaili v plážovém volejbalu. V semifinále porazily 2:0 nejvýše nasazené Brazilky Larissu a Talitu, kterým nepomohla ani podpora 11 000 diváků na takřka vyprodaném centrálním kurtu na pláži Copacabana. Mistryně Evropy z letošního roku tak mají jisté minimálně stříbro.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Laura Ludwigová (vpravo) a Kira Walkenhorstová se radují z postupu do finále.

Článek
Fotogalerie

V semifinále Ludwigová s Walkenhorstovou potvrdily, že se jim proti tomuto brazilskému páru daří. S Larissou a Talitou před úterním zápasem vyhrály tři ze čtyř vzájemných utkání. První set semifinále v Riu vyhrály v koncovce 21:18, když Larissa při snaze o odvrácení druhého setbolu zkazila podání. Ve druhém povolily Jihoameričankám jen dvanáct bodů.

Třicetiletá Ludwigová a o pět let mladší Walkenhorstová by rády ve finále navázaly na úspěch krajanů Juliuse Brinka a Jonase Reckermanna, kteří získali zlaté olympijské medaile v plážovém volejbalu před čtyřmi lety v Londýně.

Walshová čtvrté zlato nezíská

Americká beachvolejbalová legenda Kerri Walshová Jenningsová počtvrté olympijské zlato nezíská. S April Rossovou v semifinále v bouřící aréně na pláži Copacabana v podlehly domácím Brazilkám Agathě a Barbaře 20:22, 18:21.

Walshová Jenningsová dokázala vyhrát olympijské turnaje v Aténách, Pekingu i Londýně s Misty Mayovou, jenže brazilský písek jí štěstí nepřinesl. Den po 38. narozeninách podlehla s Rossovou úřadujícím mistryním světa Agathě a Barbaře, které zářily při obraně v poli a americké soupeřky předčily i v útoku.

Agathu s Barbarou, turnajové dvojky, dělí od vytouženého zlata pro Mekku plážového volejbalu poslední výhra. Už dnes o půlnoci brazilského času nastoupí proti německé dvojici Laura Ludwigová, Kira Walkenhorstová, které vybojovaly na písku olympijskou medaili jako první Evropanky v historii.

I v mužském turnaji má Brazílie zastoupení ve finále. Očekávaní domácích fanoušků se pokusí naplnit Alison a Bruno Schmidt, soupeři úřadujících mistrů světa budou Italové Paolo Nicolai a Daniele Lupo. Oba páry si prošly v semifinále těžkými bitvami a vyhrály nejtěsnějším rozdílem ve třetím setu.

"Fanoušci jsou třetím hráčem. Vymačkají z nás to nejlepší, a když se nedaří, donutí nás hrát líp," pochvaloval si Alison bouřící dvanáctitisícovou arénu na Copacabaně. "Všechny zajímá jen jedno: vybojovat zlato pro Brazílii," dodal dvoumetrový beachvolejbalista, jenž v Londýně získal s Emanuelem stříbro.

Mužské finále na Copacabaně se bude hrát ve čtvrtek v noci.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Plážový volejbal:
Ženy - semifinále:
Ludwigová, Walkenhorstová (4-Něm.) - Larissa, Talita (1-Braz.) 2:0 (18, 12)
Muži semifinále:
Alison, Bruno Schmidt (1-Braz.) - Brouwer, Meeuwsen (2-Niz.) 2:1 (17, -21, 14)
Středa:
Nicolai, Lupo (10-It.) - Semjonov, Krasilnikov (8-Rus.) 2:1 (-15, 16, 13)
Agatha, Barbara (2-Braz.) - Rossová, Walshová Jenningsová (3-USA) 2:0 (20, 18)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články