Hlavní obsah

Basketbalisté Parker a Ginobili ukončili reprezentační kariéru

Rio de Janeiro

Středeční čtvrtfinálové porážky na olympijských hrách byly posledními zápasy Francouze Tonyho Parkera a Argentince Manu Ginobiliho v národním týmu. Dlouholeté opory a hvězdy svých reprezentací to potvrdily bezprostředně po té, co Francie prohrála 67:92 se Španělskem a Argentina podlehla 78:105 Spojeným státům americkým. Budou pokračovat jen v San Antoniu Spurs, kde jsou spoluhráči.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Argentinský basketbalista Manu Ginobili se loučí nejenom s olympijským turnajem, ale také s reprezentačním dresem.

Článek

Hvězdný rozehrávač Parker se loučí po šestnácti letech působení v národním týmu. "Byl to můj poslední zápas, své rozhodnutí už nezměním. Hrál jsem za reprezentaci šestnáct let, každé léto, to se na člověku podepíše. Řekl jsem ve Spurs, že tohle bude moje poslední (reprezentační) léto, protože chci ukončit kariéru v klubu na vysoké úrovni. Rád bych hrál ještě pět let," uvedl čtyřiatřicetiletý Parker.

Rodák z belgických Brugg má na svém kontě víc klubových úspěchů než reprezentačních. Se San Antoniem vyhrál čtyřikrát NBA, jednou byl nejužitečnějším hráčem finále a šestkrát byl nominován do Utkání hvězd.

Navzdory nabitému programu v sezoně však Parker málokdy vynechal příležitost reprezentovat Francii. S národním mužstvem nikdy nezískal medaili na světovém šampionátu či olympiádě, ale úspěchy na evropských šampionátech přišly. Ve sbírce má dvě bronzové, jednu stříbrnou a zlatou z roku 2013.

Parker je rád, že je Francie na basketbalové mapě

"Mám smíšené pocity, protože jsem zklamaný z porážky, na druhou stranu však nechci zahodit všechno, čeho jsme dosáhli. Řekl jsem klukům v kabině, aby nezapomněli na to, co jsme dokázali v roce 2005, kdy jsme na ME vyhráli bronz, první francouzskou medaili po padesáti letech," připomněl Parker svůj první úspěšný kontinentální šampionát. "Dostali jsme Francii na basketbalovou mapu. Jsem pyšný na to, co naše generace dokázala," řekl nejlepší hráč Evropy za léta 2013 a 2014.

Devětatřicetiletý Ginobili strávil v argentinské reprezentaci dvě desetiletí. "Začínal jsem v devatenácti nebo ve dvaceti letech a teď je mi skoro čtyřicet," poznamenal. Argentinský trenér Sergio Hernández připustil, že pro něj bylo velmi těžké sledovat Ginobiliho na posledním tréninku a zápase. Zná ho od dětství. "Vidíme konec generace. Ztrácíme jeden ze skvělých týmů v mezinárodním basketbalu," prohlásil.

Ginobili dovedl argentinské basketbalisty k olympijskému zlatu v roce 2004 v Aténách, o čtyři roky později v Pekingu získali bronz. Stanici NBC Ginobili bezprostředně po zápase řekl, že jeho reprezentační kariéra byla úžasná cesta. "Nějaké úžasné chvíle, nějaké neuvěřitelné a některé opravdu těžké. Většina z nich s tím samým jádrem chlapců, dobrých přátel," popisoval, než ho přemohly emoce.

Reklama