Hlavní obsah

Ludwigová, Walkenhorstová - Agatha, Barbara 2:0Německé beachvolejbalistky si na Copacabaně vybojovaly zlato

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Německé plážové volejbalistky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová vyhrály olympijský turnaj na Copacabaně. Domácí mistryně světa Agathu a Barbaru k lítosti brazilských fanoušků ve finále porazily 2:0 na sety. Ludwigová a Walkenhorstová tak získaly pro Evropu první olympijskou medaili v ženském beachvolejbale a navázaly na překvapivý triumf krajanů Juliuse Brinka a Jonase Reckermanna z minulé olympiády v Londýně.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Radující se německé plážové volejbalistky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová.

Článek

"Je to neuvěřitelné. Už tehdy (v Londýně) jsem si řekla: Když to mohli dokázat oni, tak my taky," prohlásila Ludwigová, jež před čtyřmi lety na londýnském písku skončila se Sarou Gollerovou pátá a triumf krajanů pak sledovala v hledišti. "Tady jsme se lepšily s každým zápasem a dokázaly jsme i v takové kulise udržet sebevědomí. Byl tady bouřící kotel, Brazilci byli opravdu hluční. Měly jsme husí kůži," dodala.

Bronzovou medaili získala vítězka posledních tří olympijských her Kerri Walshová Jenningsová s novou partnerkou April Rossovou. V duelu o třetí místo Američanky porazily 2:1 na sety turnajové jedničky Talitu a Larissu z Brazílie.

Evropské šampionky Ludwigová a Walkenhorstová potvrdily, že se jim proti Agathě s Barbarou daří. Před olympijským finále je porazily čtyřikrát za sebou. Vyrovnaný první set pro sebe rozhodly bezchybným výkonem v koncovce, vyhrály ho 21:18.

Ve druhé sadě Němky dominovaly tvrdými útoky, bloky Walkenhorstové a hbitostí Ludwigové. Hned na začátku utekly na 6:1 a Brazilky na ně marně hledaly zbraň. Ve druhé polovině setu se Agatha a Barbara přiblížily na rozdíl tří bodů, ale Evropanky tento nápor odrazily a vyhrály hladce 21:14.

"Strašně důležitý byl první set. Všechny jsme si musely zvyknout na vítr, který se v noci zvedl. Ale my jsme z toho udělaly naši vlastní bouři," radovala se třicetiletá Ludwigová, jež prožívá olympiádu potřetí. S Walkenhorstovou hraje čtyři roky, její parťačka je na hrách poprvé. Letos vyhrály ME a čtyři turnaje Světového okruhu včetně generálky na Rio v Klagenfurtu.

Čekání brazilských plážových volejbalistek na olympijské zlato, trvající od roku 1996, tak pokračuje. Nepomohla k němu ani podpora více než 10.000 fanoušků na centrálním kurtu, postaveném na nejznámější pláži v Riu de Janeiro. Ludwigová s Walkenhorstovou na olympijském trůnu vystřídaly Walshovou Jenningsovou a Misty Mayovou-Treanorovou, které ovládly poslední tři olympiády.

"Chtěly jsme zlato, ale jsme pyšné, že máme medaili. Snad na ni budou hrdí všichni Brazilci. Díky klukům budeme mít ještě jednu šanci," řekla Agatha a připomněla dnešní noční finále Alisona s Brunem, proti nimž se ve finále postaví Italové Nicolai a Lupo.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Plážový volejbal - ženy:
Finále: Ludwigová, Walkenhorstová (4-Něm.) - Agatha, Barbara (2-Braz.) 2:0 (18, 14),
o 3. místo: Walshová Jenningsová, Rossová (3-USA) - Larissa, Talita (1-Braz.) 2:1 (-17, 17, 9).

Reklama

Související témata: