Hlavní obsah

Brazílie - Německo 1:1, na penalty 5:4Brazílie jásá. Neymar pečetil v rozstřelu historické olympijské zlato

Aktualizováno

Brazílie se poprvé v historii dočkala fotbalového olympijského zlata. Hrdinou finále proti Německu se stala největší hvězda turnaje Neymar. Nejprve otevřel skóre zápasu, který po vyrovnávací trefě Meyera dospěl za stavu 1:1 až do penaltového rozstřelu, v němž proměnil rozhodující kop právě forvard Barcelony.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Brazilec Neymar po vítězné penaltě v rozstřelu olympijského finále.

Článek
Fotogalerie

Neymar zaznamanel ve 27. minutě svůj čtvrtý gól na turnaji. Kanárci v dosavadních zápasech nedostali ani gól, ale teď je dvakrát zachránilo břevno při střelách Brandta a Svena Bendera. Po hodině hry vyrovnal německý kapitán Meyer, který využil zaváhání domácí obrany.

V normální hrací době ani v prodloužení další branka nepadla a zápas musel rozhodnout penaltový rozstřel. V něm jako jediný neuspěl v poslední sérii střídající Petersen, brankář Weverton jeho úmysl vystihl a Neymar vzápětí rozjásal celou hostitelskou zemi. Získala v Riu šestou zlatou medaili, tu, po níž toužila vůbec nejvíc.

Brazílie se jí dočkala na čtvrtý pokus, když v letech 1984, 1988 a 2012 vždy prohrála. Na kontě má také dva bronzy. Německo ve svém prvním finále rovněž usilovalo o první triumf pod pěti kruhy, na hrách dosud dvakrát obsadilo třetí místo.

Neymar neskrýval svou radost. "Je to jedna z nejlepších věcí v mém životě. Včera nás kritizovali, tohle je naše odpověď," připomněl ostrá slova, jež zaznívala na adresu týmu po bezbrankových remízách s JAR a Irákem v úvodu turnaje.

Brazilský kouč Rogerio Micale chválil svůj tým: "Měli jsme tady velmi nadšené, profesionální a technické hráče. Odcházím s pocitem splněné povinnosti." Ani jeho německý protějšek však nebyl smutný.

"Samozřejmě jsme chtěli zlato. Ale není to vůbec hořký moment. Chlapci tady překvapili a odcházejí jako vítězové," řekl německý trenér Horst Hrubesch, pro něhož to byl poslední zápas na lavičce.

Fotbal - muži:
Finále (Rio de Janeiro):
Brazílie - Německo 1:1 (1:0), na penalty 5:4.
Branky: 27. Neymar - 59. Meyer. Penalty proměnili: Augusto, Marquinhos, Rafinha, Luan, Neymar - Ginter, Gnabry, Brandt, Süle. Neproměnil: Petersen. Rozhodčí: Faghaní - Sochadan, Mansúrí (Írán). ŽK: Zeca, Almeida - Selke, Promel, S. Bender, Süle. Diváci: 70.000.
Brazílie: Weverton - Zeca, Marquinhos, Caio, Santos - Gabriel (70. Almeida), Walace, Luan, Augusto, Gabriel Jesus (95. Rafinha) - Neymar. Trenér: Micale.
Německo: Horn - Toljan, Ginter, Süle, Klostermann - Brandt, L. Bender (67. Prömel), Meyer, S. Bender, Gnabry - Selke (76. Petersen). Trenér: Hrubesch.
Další pořadí
3. Nigérie
4. Honduras
5. Korea
6. Portugalsko
7. Kolumbie
8. Dánsko

Reklama

Související témata: