Hlavní obsah

Brankářka Solová nesmí půl roku hrát za reprezentaci

Brankářka americké fotbalové reprezentace Hope Solová dostala půlroční zákaz startů v mezistátních zápasech za urážku soupeře během olympijského turnaje v Riu de Janeiro. Domácí svaz ji potrestal za to, že po vyřazení ve čtvrtfinále od Švédska označila tým Seveřanek za bandu zbabělců.

Foto: Eugenio Savio, ČTK/AP

Brankářka Hope Solová v utkání olympijského turnaje proti Novému Zélandu.

Článek

Solové se nelíbil defenzivní styl, jaký Švédky proti obhájkyním titulu praktikovaly. Zápas skončil po základní hrací době i po prodloužení remízou 1:1 a penaltový rozstřel rozhodl o tom, že tým USA bude vůbec poprvé v historii OH chybět ve finále. Do té doby Američanky čtyři z pěti olympiád vyhrály.

Národní svaz označil výrok pětatřicetileté Solové za nepřijatelný. "Nesplňuje normy chování reprezentantky. Od všech bez výjimky vyžadujeme dodržování zásad fair play a respektu vůči soupeři," uvedl v prohlášení šéf amerického fotbalu Sunil Gulati.

Vyjádření jediné brankářky na světě, která má odehráno přes dvě stě reprezentačních zápasů, se v Riu nelíbilo ani Mezinárodnímu olympijskému výboru, k trestu ale nesáhl.

U národní federace Solové přitížila její kontroverzní minulost. Dvojnásobná olympijská vítězka je proslulá různými excesy. Čelila obvinění z domácího násilí, neboť údajně pod vlivem alkoholu napadla sestru a synovce a způsobila jim lehká zranění. Jindy se zase při silniční kontrole chovala agresivně k policistům, a protože k incidentu došlo během reprezentačního srazu, dostala za to třicetidenní distanc.

Reklama

Související témata: