Hlavní obsah

Kostelecký sledoval hádky soupeřů: Někteří se skoro prali, musel jsem se smát

Rio de Janeiro

Absolvoval čtyři olympiády, tu v Pekingu vyhrál. Ve čtyřiceti letech je střelec David Kostelecký nejstarším českým olympionikem. Přesto v Riu zažívá dosud nepoznané. Špatné odlety terčů, žlutá tráva v pozadí znemožňující zaměření…

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Střelec David Kostelecký.

Článek

Olympijskou střelnici jste po tréninkových kempech kritizovali vy i vaši kolegové. Změnila se od té doby?

Neupravili nic, akorát by měli vyměnit terče, jen nevíme kdy. Střílíme zatím na staré, co tu byly při Světovém poháru.

Ještě vás to rozčiluje, nebo se nad tím povznesete?

Už se tím nerozhazujeme. Jen nechápeme, že v dnešní době něco takového postaví a mezinárodní federace to nepohlídá. Ale základ je, že podmínky budou pro každého stejné. Uvidíme, co s tím udělá výměna terčů. Možná to bude závod, v němž nebudou maximální nástřely, a rozhodne každá chyba. Kdo zachová klidnou hlavu, bude nahoře.

Je s vašimi zkušenostmi snazší zachovat klidnou hlavu?

Asi jo. Zažívali jsme tu i srandovní věci, že jsme bojovali, abychom si vůbec vystřelili. Organizátoři neudělali systém. Dřív bychom to s trenérem Petrem Hrdličkou řešili jinak, teď nezbývalo než se smát.

S ostatními střelci jste tedy bojovali o to, kdo bude moct v tréninku střílet?

My ani ne, jsme v klidu. Než jít do konfliktu, radši ustoupíme. Ale byli tam dva tři lidi, kteří se skoro poprali. Trenéři i střelci, hlídali si, aby někdo neměl položku navíc. Někdo střílel pět, my dvě, protože jsme se tam nedostali a nehráli ty intriky. Bylo to skoro až komické.

V Riu zatím dost silně fouká, jak to může ovlivnit soutěž?

Nečekal jsem, že to tak bude. Už nám i pršelo, tak jsme si vyzkoušeli všechno. Spíš je problém, když je pod mrakem, pak je hůř vidět.

Sledujete, jaké podmínky předpovídají na závod?

Radši jsem se nedíval. Vždycky jsem se modlil, ať neprší, pak v Pekingu pršelo a dobře to dopadlo. Nemá cenu řešit věci, které neovlivním...

Reklama

Související témata: