Hlavní obsah

Vzpěrač se omluvil vůdci a lidu. Na olympiádě skončil až druhý

Být druhý na olympijských hrách je výkon, za který se většina sportovců nebude stydět. Pokud ale reprezentujete Severní Koreu, může být vše jinak. Om Jon-Čol, vzpěrač v kategorii do 56 kilogramů, skončil v Riu druhý. V Londýně v roce 2012 bral zlato. Za současný neúspěch se omluvil zesnulému vůdci KLDR Kim Čong-Ilovi a lidu.

Foto: p, Profimedia.cz

Om Jon-čol podle svých slov zklamal vůdce a lid. Omluvil se.

Článek

Vzpěrač, který měří metr a půl si dával nejvyšší cíle, mezi ně druhá příčka nepatří. „Nemyslím si, že můžu být hrdinou mých lidí se stříbrnou medailí," řekl truchlivým hlasem novinářům a slíbil, že příště se polepší, předvede lepší výkon.

V Riu zvedl ve dvojboji o čtyři kilogramy méně, než Lung Čching-čchüan z Číny, ten si celkem připsal 307 kilo. On dostal nad hlavu 303 kilogramů (134+169). „Nemám co říct, můj výkon hovoří za vše," reagoval na dotaz, zda se kvůli získané medaili může považovat za hrdinu. Pravil, že ne, zklamal.

Snad vše napraví v roce 2020

„Důvodem mého zlepšení a jak jsem vyhrál zlatou medaili, je velká láska k velkému vůdci Kim Čong-Ilovi a velkému soudruhu Kim Čong-unovi," pronesl před čtyřmi lety. Před pár hodinami tato slova nemohl zopakovat. Byl „až" druhý.

„Navždy mi bude líto, že jsem nebyl schopen vše splatit zlatou medailí. Doufám, že se vrátím a při nejbližší příležitosti budu znovu soutěžit s vděčností opět o zlato," dodal čtyřiadvacetiletý vzpěrač, který v Londýně dominoval. Tam se stal teprve pátým člověkem na světě, který zvedl trojnásobek své tělesné hmotnosti. Před pár hodinami přísahal, že zlato bude jeho cílem na příštích letních olympijských hrách v Japonsku v roce 2020.

Reklama

Související témata: