Hlavní obsah

Moderní pětiboj na OH vyhrála Australanka Espositová. Kodedová skončila šestadvacátá

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Olympijskou vítězkou v moderní pětiboji se překvapivě stala Australanka Chloe Espositová. Díky výborné střelbě se v závěrečné kombinované disciplíně posunula ze sedmé příčky až do čela. O šestnáct sekund za sebou nechala úřadující vicemistryni světa Elodii Clouvelovou z Francie, třetí skončila Polka Oktawia Nowacká. Česká reprezentantka Barbora Kodedová obsadila 26. příčku se ztrátou dvou minut a 22 sekund.

Foto: Jeremy Lee, Reuters

Česká moderní pětibojařka Barbora Kodedová při parkuru v olympijském závodě.

Článek

Největším dosavadním úspěchem Espositové bylo sedmé místo na olympijských hrách v Londýně. Ze světových šampionátů má dvě osmá místa. V Riu o triumfu rozhodla při poslední ze čtyř střeleckých položek, kde nejrychleji sestřelila pět terčů a dostala se do vedení před Nowackou. Ta po zdržení na střelnici vyběhla do posledního kola společně s Clouvelovou, ale na Francouzku ve finiši nestačila.

Kodedová po desátém místě ve čtvrtečním základním kole šermu dnes klesala pořadím. Do třetí desítky se propadla už po plavání. Na 200 metrů volný způsob dosáhla 34. času z 36 účastnic olympijského závodu.

Klisna neposlouchala

V horkém počasí v Riu byla Kodedová už při rozplavání ztuhlá a nedokázala plavat frekvenčně. "Trenér mě trošku proplesknul a nakonec jsem to rozjela, ale bylo to těžký. Je to sice na hranici osobního rekordu, ale pocit z plavání byl hodně špatný. Plavání je moje nejslabší disciplína, tam vždycky ztrácím," řekla.

Při parkúru se šestadvacetiletá česká reprezentantka potýkala s klisnou Legende. Ta jí dvakrát odmítla poslušnost, takže Kodedová nesplnila ani časový limit. "Dvě chyby na koních znamenají vždy velký propad a zrovna takové chyby, když kůň zastaví a musíte udělat kolečko, tak ztratíte čas i body. Tím to bylo trošku zabitý," řekla, ale kvalitu koní celkově chválila. "Jsou výborní, ale jsou naježdění pro jezdce. Neumíme odhadnout vzdálenost a koni to nadiktovat, úplně vždycky mi to nevyjde."

V parkúru nasbírala 51 trestných bodů a v hodnocení disciplíny byla osmadvacátá. V celkovém pořadí klesla na 26. místo. Na této pozici v závěrečné kombinované disciplíně zůstala.

S šermem byla spokojená

"Ani mi tak nešlo o místo, ale chtěla jsem podat dobrý výkon, s kterým budu spokojená. A až na ty koně to myslím bylo hodně dobrý," hodnotila Kodedová. "V plavání jsem si vytyčila cíle na hranici osobního rekordu a to se mi povedlo. S šermem jsem byla moc spokojená a až do druhé překážky na koni jsem si to užívala. Pak přišla chyba, ale to se stává. Budu na olympiádu ráda dlouho vzpomínat."

Z hlediště podporoval Kodedovou otec a kamarádi z vysoké školy. "Nikdy už něco podobného nezažiju. Bylo to moc krásný," řekla Kodedová a nechtěla mluvit o tom, jestli skončí, nebo bude pokračovat. "Po doběhu jsem se cítila vyčerpaně a říkala si, že si dám nadlouho volno. Byla jsem zklamaná a zároveň i šťastná, že jsem tady mohla startovat, ale o pětibojařské kariéře zatím nebudu nic definitivně říkat."

Parkúr připravil o šance na úspěch olympijské šampionky z Pekingu a Londýna. Vítězka OH z roku 2008 a mistryně světa z loňského roku Lena Schönebornová z Německa si vylosovala stejného koně jako Kodedová. Třináctiletá klisna se překonávání skoků pod jejím vedením vzpírala ještě častěji a Němka parkúr nedokončila. Podobně dopadla obhájkyně olympijského zlata Laura Asadauskaiteová z Litvy, která rovněž nedostala za jezdeckou část soutěže ani bod.

Moderní pětiboj:
Ženy:
1. Espositová (Austr.) 1372 b.
2. Clouvelová (Fr.) 1356
3. Nowacká (Pol.) 1349
4. Čchen Čchien (Čína) 1343
5. Schleuová (Něm.) 1336
6. Frenchová (Brit.) 1331
7. Coyleová (Ir.) 1325
8. Soterová (It.) 1323
...26. Kodedová (ČR) 1230

Reklama

Související témata: