Hlavní obsah

V Riu se nacvičuje vylodění těžkooděnců na pláži a zásah v ulicích. Hněv Brazilců roste

Rio de Janeiro

Brazilské ozbrojené složky se před olympiádou připravují na nejhorší. V úterý si vyzkoušeli mohutnou operaci na potlačení násilných protestů během her, které začínají v Riu 5. srpna.

Brazilští vojáci se chystají na OHVideo: Reuters

 
Článek

Některé scény ze simulování zásahu vypadaly jako z válečného filmu. Na pláži Guanabara Bay, kde budou probíhat jachtařské soutěže, došlo i k vylodění těžkooděnců.

Z plavidla se dokonce vyřítil buldozer. Nácvik akce pak pokračoval v ulicích, kde se členové bezpečnostních složek pohybovali se samopaly a jinými zbraněmi.

„Dnes jsme pracovali, jako by už šlo o soutěžní den během olympiády, takže jsme museli respektovat příslušné navigační limity ohledně vylodění, abychom mohli provést plánovanou operaci, aniž bychom zasáhli do průběhu her," vysvětloval agentuře Reuters admirál Ricardo Henrique Santos do Pilar.

Polovina Brazilců s OH nesouhlasí

V posledních měsících probíhají napříč Brazílií masivní protesty proti pořádání olympiády, byť násilnosti ani zdaleka nedosahují úrovně z roku 2013, kdy se demonstrovalo proti fotbalovému Konfederačnímu poháru.

Hněv Brazilců však roste. Podle posledního průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý, polovina obyvatel země nesouhlasí s pořádáním her a obává se vysokých nákladů spojených s olympiádou.

Obava z dalších protestů a násilností je tak zřejmě na místě. Brazilské úřady oznámily, že bezpečnost během her bude zajišťovat 85 tisíc policistů, vojáků a dalších bezpečnostních pracovníků, což je dvojnásobek oproti předchozí olympiádě v Londýně.

Reklama

Související témata: